TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Friedentalstraße 1

Deze kleine messing plaquettes (Stolpersteine of struikelstenen), die zijn gelegd op 05-05-2024, herdenken:
Gustav Kaufmann, (geb. 1876, gedeporteerd 1941 uit Lodz/Litzmannstadt, vermoord in Chelmno/Kulmhof)
Elvira Kaufmann-Levano, (geb. 1882, gedeporteerd 1941 uit Lodz/Litzmannstadt, vermoord 7 mei 1942, Chelmno/Kulmhof)


Gustav Kaufmann en zijn vrouw Elvira runden sinds 1915 een grote boerderij in Hostel, die in de Gestapo-dossiers een landgoed wordt genoemd. Naast Gustav Kaufmann werkten hier een manager, zeven bedienden en enkele vrouwelijke medewerkers.
Vanaf 1933, het jaar waarin het naziregime in Duitsland aan de macht kwam, begon echter de gerichte discriminatie van de familie Kaufmann, die culmineerde in de pogromnacht van 1938. Het woongebouw en de stallen werden gesloopt, machines en apparaten werden vernield, huishoudelijke goederen werden gestolen, evenals het vee.
Gustav en Elvira Kaufmann verlieten de boerderij en verhuisden naar Keulen, naar een appartement dat eigendom was van Elvira's broer, Eduard Levano. Van hieruit werden ze in 1942 gedeporteerd en vermoord in het concentratiekamp Chelmno.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het nationaalsocialisme (nazisme).
Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor een verblijfplaats van (meestal Joodse) slachtoffers van de nazi's. Elke plaquette is voorzien van de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en het lot van deze mensen. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Hans Tasma

50.60105, 6.60991