TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument South Alberta Regiment

Het South Alberta Regiment heeft in september 1999 aan Brugge een herdenkingsplaquette met Engelse tekst aangeboden en kan gevonden worden aan de ingang van het Strijdershuis.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het echter de ontmoetingsplaats voor de Zwarte Brigade, de collaborerende Vlamingen bestaande uit het VNV en het Verdinaso. Het huis kreeg als naam het 'Vlaamsch Huis'. Vanhier uit ontstond ook op 21 juli 1941 rellen op de Markt nadat er een spontane optocht op de Belgische Nationale Feestdag werd gehouden. Na de bevrijding kwam het in handen van de oudstrijders uit WOI en WOII en doopten het huis om naar het 'Strijdershuis'.

De vertaling van deze tekst luidt:
Het South Alberta Regiment, het 29ste Canadees Pantser Verkennings Regiment, van de 4e Canadese Pantser Divisie, kreeg de opdracht na het verlaten van de streek van de bres Falaise in Normandie, de assen naar Oostende te zuiveren, Brugge in te nemen en het kanaal Brugge-Gent over te steken.
Gedurende die veldtocht stond de Belgische Brigade onder het bevel van het Canadees leger.
De SAR`s danken de inwoners van Brugge voor hun steun en voor de ontferming aan onze gesneuvelden die in Adegem begraven liggen; alsook de veteranen van de Belgische Brigade die hielpen de vijand uit het Belgisch grondgebied te verdrijven.
De operaties hebben een speciale band gesmeed tussen de Belgische bevolking en de SAR`s die ze steeds koesteren zullen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)