Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Pointe du Hoc Ranger Monument

Het Tweede Wereldoorlog Pointe du Hoc Ranger Monument is gelegen op een klif, acht kilometer ten westen van Amerikaanse Begraafplaats Normandy, dat uitkijkt op Omaha Beach. Het werd opgericht door de Fransen ter ere van de eenheden van het Amerikaanse Tweede Ranger Bataljon onder het commando van Luitenant-kolonel James E. Rudder. Tijdens de Amerikaanse bestorming van Omaha Beach op 6 juni 1944, beklommen deze eenheden de 30 meter hoge klif om het Duitse artillerie geschut in te nemen. Ten koste van vele levens, verdedigden deze eenheden het geschut tegen Duitse tegenaanvallen.

Het monument bestaat uit een eenvoudige granieten pylon gepositioneerd op een Duitse betonnen bunker met ingegraveerde Engelse en Franse teksten. Het monument werd formeel overgedragen aan de American Battle Monuments Commissie voor eeuwigdurende verzorging en onderhoud op 11 januari 1979. Dit historisch getekende gebied aan de linker kant van Omaha Beach blijft in dezelfde staat als dat de Rangers het toentertijd hebben achtergelaten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: ABMC.gov
  • Foto's: Lennard Bolijn (1, 2, 3), Jente de Roust (4, 5)

Gerelateerde boeken

D-Day
Omaha Beach
D-Day, 6 juni 1944
D-Day
D-Day June 6, 1944
Omaha Beach