TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument Blauwe Divisie

Dit monument herdenkt de aan het oostfront gesneuvelde Spaanse soldaten van de División Azul. Deze Duitse 250ste Infanterie-Divisie bestond uit Spaanse vrijwilligers die aan Duitse zijde en in Duitse uniformen vochten tegen de communistische Russen. De divisie was actief vanaf juni 1941 en bestond uit ruim 18.000 vrijwilligers. Deze vrijwilligers waren veelal soldaten en officieren die voorheen in de Spaanse burgeroorlog hadden gevochten. Voor hun strijd aan het oostfront werden deze militairen opgeleid in Duitsland, hier leerden ze de Duitse technieken. In 1943 werden door Franco versterkingen naar het oostfront gestuurd, omdat er geen vrijwilligers meer waren in Spanje werden dienstplichtigen naar het oostfront gestuurd. Hierbij liep het aantal militairen op tot 45.000. In dat zelfde jaar werd door Franco op aandringen van de geallieerden een einde gemaakt aan de divisie, het grootste deel van de militairen keerden terug naar Spanje. Diegene die de strijd niet opgaven, werden onder gebracht in het nieuwe Legioen-Azul en later in andere onderdelen van het Duitse leger. In totaal vielen er zo'n 5.000 slachtoffers in de División Azul.

In Spanje zijn meer monumenten geweest ter ere van de División Azul, een aantal van deze monumenten zijn echter weer verdwenen. Voor zover bekend is dit het enige overgebleven monument in Spanje. In Rusland staat ook nog een monument ter ere van de División Azul.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)