TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Malta Luchtvaart Museum

Het Malta Luchtvaart Museum (Malta Aviation Museum) bevindt zich op de locatie van het voormalige RAF vliegveld Ta' Qali (ookwel Ta' Kali).
Vandaag de dag zijn nog steeds verschillende gebouwen, structuren zoals start- en landingsbanen nog duidelijk zichtbaar bij het museum.

In de periode voor de oorlog werd het vliegveld gebruikt door civiele luchtvaartmaatschappijen, met als belangrijkste klant de Italiaanse Ala Littoria. Het grasveld rond het vliegveld verslechterd snel tijdens slecht weer, terwijl de grond in zomer door de warmte erg uitdroogt.

Toen ItaliŽ zich bij de Duitsers in juni 1940 aansloot, werden er obstakels geplaatst rond het vliegveld om een aanval van luchtlandingstroepen te voorkomen.
Op 30 oktober werden in Hal Far instructies ontvangen vanuit het Hoofdkwartier voor Luchtcommandant JR O'Sullivan, om op het vliegveld met een kleine hoeveelheid personeel een luchtmacht basis te maken voor de RAF voor gevechtsvliegtuigen.

Op 8 november 1940 werd de luchthaven RAF Station Ta' Qali in gebruik genomen, waar op 20 november het No. 261 Squadron vanuit Luqa zich vestigde op de basis. Luchtcommandant J Warfield werd op 16 mei 1941 commandant van de RAF basis. Een paar dagen later kwam het No. 249 Squadron vanuit het Verenigd Koninkrijk het No. 261 Squadron vervangen. Het No.249 Squadron verdedigde Malta met succes en claimt ook het 1000ste vijandelijke vliegtuig die Malta aanviel te hebben neergeschoten. Gedurende de oorlog is de RAF basis Ta' Qali dan ook meerdere malen getroffen door vijandelijke bommenwerpers.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Fighter Command 1936-1968
Hurricanes Over Singapore
Wings Across Canada
The Hamlyn Concise Guide to British Aircraft of World War II