TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Duitse Observatiebunker Nieuw-Haamstede

Deze observatiebunker of bunker voor logistieke doeleinden is een van de talloze verdedigingswerken die de Duitsers hebben gebouwd op Schouwen-Duiveland. Schouwen-Duiveland was voor de Duitsers van enig strategisch belang vanwege de aanwezigheid van havens en het vliegveld Haamstede. Het gevaar voor een grote invasie op de Zeeuwse Eilanden werd niet erg waarschijnlijk geacht, maar er werd wel rekening gehouden met kleinschalige verrassingsaanvallen of sabotage acties om het moreel van de Duitsers aan te tasten.

Zowel de Duitse landmacht (Heer) als de marine (Kriegsmarine) bouwden bunkers ter verdediging van Schouwen. De Kriegsmarine bouwden twee kustartilleriebatterijen, bij Westenschouwen en een bij Renesse. De landmacht bouwde verscheidene verdedigingswerken, waaronder Widerstandsnester en Stützpunkte. Deze observatiebunker bevond zich in de periferie van Stützpunkt XXXIII H en de Widerstandsnester 303 H en 304 H, alle gelegen in het directe duingebied.

Voor een meer informatie over bunkers op Schouwen-Duiveland, zie "De Atlantikwall op Schouwen-Duiveland, planning en realisatie 1940-1945", van P.C. Heijkoop en J. Rijpsma.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kees Boks
  • Foto's: Kees Boks