TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Belgische Oorlogsgraven Tienen

Op de begraafplaats aan de Aarschotsesteenweg in Tienen liggen een aantal rijen met oorlogsgraven. De meeste van deze graven zijn graven van Belgische militairen die in mei 1940 sneuvelden. De meeste van deze militairen sneuvelden in België, er liggen er echter ook een aantal die in Frankrijk zijn gesneuveld. Enkele graven zijn van verzetsstrijders die zijn gefusilleerd. Op de begraafplaats zijn ook Belgische oorlogsgraven uit de Eerste Wereldoorlog te vinden, deze zijn gemarkeerd met de typische Belgische sierlijke militaire grafsteen, de graven uit de Tweede Wereldoorlog hebben daarentegen een veel simpelere steen. Dit model doet veel denken aan de typische Franse militaire grafsteen. Er zijn echter ook een aantal militaire graven voorzien van particuliere grafstenen.

Charles de Wever volgde in Bowden in Canada een opleiding tot vliegenier. Tijdens een vlucht in een Harvard Mark II op 26 augustus 1944 met zijn instructeur Sgt. (Pilot) Gordon Richard Bennett stortte het toestel neer. Beide mannen kwamen hierbij om het leven. Ze werden begraven op de begraafplaats Inisfail in Bowden, het lichaam van Charles werd in 1956 herbegraven in Tienen.

Er zijn ook een aantal oorlogsgraven van burgers die om het leven zijn gekomen tijdens Duitse bombardementen die zijn uitgevoerd in mei 1940 en tijdens het geallieerde bombardement op Tienen op 25 mei 1944. De graven liggen tussen de graven van de militaire slachtoffers uit Tienen.

Er ligt een rij met graven van slachtoffers van concentratiekampen. Op diverse grafstenen staat het concentratiekamp waar het slachtoffer is overleden. Er zijn ook enkele graven van ver na de Tweede Wereldoorlog, dit zijn graven van voormalige gevangenen van concentratiekampen. In het midden van de twee rijen met graven staat een monument ter ere van deze slachtoffers. Een aantal rijen achter deze graven ligt nog een rij met indentieke grafstenen, ook dit zijn slachtoffers uit concentratiekampen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Luc van Waeyenberge

Gerelateerde boeken