Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Plaquette 4 November 1944 Koninklijk Paleis Het Loo

In 1944 was het noordelijke paviljoen van de Koninklijke Stallen bij Paleis Het Loo in gebruik door SS-troepen. Het 181th Squadron, Royal Air Force, kreeg de opdracht om op 4 november 1944 hierop een luchtbombardement uit te voeren. Twaalf Hawker Typhoon toestellen van het Squadron, waaronder de Nederlandse piloot R.J.E.M. van Zinnicq Bergmann, voerden dit bombardement uit. Het gehele noordelijke paviljoen werd door dit precisiebombardement vernietigd en is nooit meer herbouwd. Ter gelegenheid van de presentatie van het boek "Het doel bereikt" van Van Zinnicq Bergmann, werd aan de muur van het stallencomplex een plaquette bevestigd.
De tekst op deze plaquette luidt:

"4 NOVEMBER 1944 KREEG HET 181STE ROYAL AIR FORCE SQUADRON opdracht het noordelijk paviljoen van de Koninklijke Stallen van Paleis Het Loo, toen bezet door SS-troepen, te vernietigen. Twaalf Typhoons vernietigden met hun raketten het gehele paviljoen dat niet meer werd opgebouwd. De Nederlander R.J.E.M. van Zinnicq Bergmann, een van de twaalf piloten, heeft de aanval beschreven in zijn boek HET DOEL BEREIKT.
Het eerste exemplaar van dit boek werd op 23 april 1990 op deze plek, waar het paviljoen heeft gestaan, aangeboden aan Z.K.H. PRINS BERNHARD DER NEDERLANDEN."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Wilco Vermeer
  • Foto's: Arjan Vrieze

Gerelateerde boeken