TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument Dolor A. Martin

De tekst op het monument luidt:
Op donderdag 11 november 1943, om kwart over twee 's middags, sneuvelde in een akker bij de hoek van de Harnschesteeg en de Krommesteeg, de 28-jarige 2de luitenant Dolor A. Martin uit Gloucester, Massachusetts.

Dolor Martin was jachtvlieger in een Republic P-47D Thunderbolt van de 356ste Fighter Group van de Amerikaanse Achste Luchtmacht, gestationeerd op de vliegbasis Martlesham Heath, in Engeland.

Op 11 november had zijn eenheid als taak een formatie B-17 bommenwerpers, die een aanval hadden uitgevoerd op een spoorwegenknooppunt bij MŁnster, in Duitsland, terug te escorteren. In de omgeving van Ede raakte Dolor Martin in een luchtgevecht met Duitse jagers en werd neergeschoten.

Hij sneuvelde voor onze vrijheid.

Onthuld in aanwezigheid van zijn zoon, Stuart D. Martin, 11 november 2003.


Begin 2021 is een informatiebord toegevoegd aan de locatie.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Arjan Vrieze
  • Foto's: Arjan Vrieze

52.003708, 5.64429

Herdenking piloot Dolor A. Martin

nov2018

Herdenking piloot Dolor A. Martin

Met de herdenking aan deze Amerikaanse piloot die voor onze vrijheid is gesneuveld, eren we eigenlijk alle helden uit de Tweede Wereldoorlog. Tijdens een herdenkingsdienst afgelopen vrijdag bij het monument voor Dolor A. Martin is stilgestaan bij het feit dat 75 jaar geleden deze Amerikaanse piloot is neergestort in de Kraats in Bennekom.

Lees meer