TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsgraven van het Gemenebest Houwaart

Op het kerkhof in Houwaart liggen zes oorlogsgraven van het Gemenebest. Het zijn graven van vliegeniers van twee verschillende vliegtuigen.

Op 25 juni 1942 om 23.56 vertrok vanaf vliegbasis Wattisham de Blenheim Z6084, met als missie een aanval op het Luftwaffe vliegveld St.Truiden met als doel het verwoesten van vijandelijke vliegtuigen. Het toestel werd boven België neergeschoten door nachtjager Eckart-wilhelm von Bonin 6/NJG1. Het toestel stortte om 1.38 neer in Houwaart. In de crash kwamen alle bemanningsleden: P/O P.G.Frith, Sgt R.T.Plant en Sgt H.H.W.Vinter om het leven, ze werden begraven op deze begraafplaats.

Op 28 juni 1943 vertrok vanaf vliegbasis Lakenheath de Stirling EE880, met als missie een bombardement op de stad Keulen in Duitsland. Het toestel werd boven België neergeschoten door nachtjager Walter Ehle 11/NJG1. Het toestel stortte om 2.33 neer in de buurt van Houwaart. In de crash kwamen vijf bemanningsleden om het leven, drie van hen: Sgt P.Butterworth, Sgt A.Derbyshire en Sgt B.S.Swainston werden begraven op deze begraafplaats. De overige twee zijn nooit teruggevonden. Er waren ook nog twee overlevenden, één wist te ontsnappen en één werd krijgsgevangen genomen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl
  • Foto's: Luc van Waeyenberge