TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Maria Bisschop Zwijsenstraat Tilburg

Op de hoekgevel van het woonhuis aan de Bisschop Zwijsenstraat 66 is een Mariabeeld aangebracht.
De buurtbewoners hebben dit in 1940 gedaan om bescherming te krijgen tegen de gevaren van de Tweede Wereldoorlog.

Ontwerper: Niel Steenbergen (1911-1997)

Sinds de oorlog stond dit gebouw bekend als Sancta Maria, het gebouw waar de activiteiten plaatsvonden van het Wit-Gele Kruis.

Dit pand heeft een interessante geschiedenis, die niet helemaal te achterhalen is. Het pand zou rond 1880 zijn gebouwd voor fabrikant Joseph Verbunt als woning en fabriek. De fabriek met woonhuis, ondertussen van zoon Denis, werd in juli 1911 geveild. De fabriek werd gekocht door Ferd. Hoosemans die hier een kunstwolfabriek begon, die op 23 maart 1912 door brand werd verwoest. Ook de aanwezige diamantslijperij van D. Polak ging verloren. Onbekend is wat daarna de bestemming van het pand was. De zusters van de H. Juliana van Falconeri, in de volksmond de Juliaantjes, kwamen in 1937 naar Tilburg en vestigden zich hier. De zusters waren vooral actief in de gezinszorg o.a. via het Wit-Gele Kruis. Na 1942 werd het pand eerst gebruikt door het Duitse leger en daarna door de geallieerden.
Op de hoekgevel is een Mariabeeld aangebracht. De buurtbewoners hebben dit in 1940 gedaan om bescherming te krijgen tegen de gevaren van de Tweede Wereldoorlog. Ontwerper is Niel Steenbergen.
Het pand is geen monument. Het heeft een schilddak en is beneden geblokt gestukt. Het pand heeft een fraaie daklijst en raamlijsten op de verdieping.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl & Edwin van den Hoek
  • Foto's: Dick de Bruijne (1), Ton en Steven (2)
  • https://www.monumententilburg.nl/monumenten/b-zwijsenstraat-66-fabriek-en-woonhuis/