TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Helga Deen Tilburg

In het centrum van Tilburg, in de Willem II straat is naast de synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente de Helga Deentuin. In dit parkje is ter nagedachtenis aan Helga Deen een Monument geplaatst.
Helga Deen was een Joods meisje dat in kamp Vught een dagboekje bijhield. Dit was in juni 1943. In Juli 1943 kwam zij om het leven in een Duits vernietigingskamp in Sobibor.

Tekst op Monument:

Helga Deen vluchtte in 1933 voor de Nazi's uit Stettin (Duitsland) naar Tilburg.
Zij bezocht er van 1937 tot 1941 de Rijks-HBS. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef zij met haar Nederlands-Duitse ouders en jongere broer van april tot juli 1943 in kamp Vught. Daar hield zij een maand lang een dagboek bij voor haar geliefde Kees van den Berg uit Tilburg. In juli 1943 overleed zij op 18-jarige leeftijd in het vernietigingskamp Sobibor. Het dagboek is samen met enkele brieven bewaard gebleven en in 2006 openbaar gemaakt onder de titel: 'Dit is om nooit te vergeten. Dagboeken en brieven van Helga Deen 1943'. Het dagboek, een schoolschrift, bevindt zich nu in het Regionaal Archief Tilburg. Helga Deen staat symbool voor alle Joodse mannen, vrouwen en kinderen uit Tilburg die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's zijn omgebracht.
Kijk voor meer informatie op de website www.helga-deen.nl.
(website inactief, red.)

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

De negentien treinen naar Sobibor
Belzec, Sobibor, Treblinka
De vernietiging van de Europese Joden
Ondergang
Encyclopedie van de Holocaust
Nederland en de Tweede Wereldoorlog