Joods Museum van Deportatie en Verzet

Het Museum van Deportatie en Verzet in BelgiŽ is in een vleugel van de voormalige "Kazerne Dossin de Saint Georges" gevestigd. Deze historische plaats is tevens een oord van herinnering. Hier, halverwege tussen Brussel en Antwerpen, organiseerden de Naziís het "SS-Sammellager Mecheln", het verzamelkamp voor de deportatie van de Joden van BelgiŽ.
Het "SS-Sammellager Mecheln" is het vertrekpunt van een deportatie zonder terugkeer. Tussen 1942 en 1944 voeren 28 konvooien 25.257 gevangenen van Mechelen naar Auschwitz in Polen. Twee derde van hen worden bij hun aankomst vergast. Bij de bevrijding van de kampen zijn er nog slechts 1.207 in leven. De kazerne Dossin was, in de meest letterlijke betekenis van het woord, een wachtkamer van de dood. Het Museum van Deportatie en Verzet toont en vertelt de geschiedenis van de "EndlŲsung" in BelgiŽ en in Europa.

In het museum komen meerdere onderwerpen aan bod: de moord op bijna de helft van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het verzet van de Joden die aan de deportatie weten te ontsnappen. De hulp en de medewerking van een brede laag van de Belgische bevolking waardoor velen konden ontsnappen aan de Naziís en hun aanhangers.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Vreemdelingen in een wereldstad. Een geschiedenis van Antwerpen en zijn joodse bevolking (1880-1944)
Kinderen van het getto
De joden van BelgiŽ

17sep

Prins Laurent bezoekt Holocaustmuseum (nadat hij zichzelf vergeleek met Joden)

Prins Laurent en zijn gezin hebben zondagvoormiddag een bezoek gebracht aan het Holocaustmuseum in Mechelen. De prins was daar uitgenodigd door Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, nadat hij zijn eigen situatie eind juni vergeleken had met die van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer