Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Kazerne Dossin

Tussen 1942 en 1944 gebruikten de naziís de Dossinkazerne in Mechelen als verzamelkamp voor bijna 26.000 Joden, Roma en Sinti. Met 28 trein transporten werden ze gedeporteerd naar Auschwitz-Birkenau. Slechts 5 procent onder hen overleefde. Vandaag huisvest de kazerne het Memoriaal, een serene plaats van herinnering. In het nieuwe museumgebouw, tegenover de oude kazerne, bekijk en beluister je het Belgische verhaal over vervolging en deportatie. Verhalen van uitsluiting, discriminatie en massa geweld, maar ook van hoop en verzet. Stilstaan bij mensenrechten-schendingen vroeger en nu.

Voorheen was deze locatie bekend als "Joods Museum van Deportatie en Verzet".

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

51.0337114, 4.47925687

Noa Lang bezoekt voormalig deportatiekamp na zingen antisemitisch lied op kampioenenviering

sep2021

Noa Lang bezoekt voormalig deportatiekamp na zingen antisemitisch lied op kampioenenviering

CLUB BRUGGEMet een bezoek aan voormalig deportatiekamp Kazerne Dossin in Mechelen heeft Noa Lang zijn alternatieve straf Ďuitgezetení. De Nederlandse aanvaller van Club Brugge werd op de vingers getikt omdat hij op het kampioenenfeest van Club een antisemitisch lied zong.

Lees meer

Eva Fastag (104) overleden: beklijvend verhaal van typiste Dossinkazerne, die eigen familie

aug2021

Eva Fastag (104) overleden: beklijvend verhaal van typiste Dossinkazerne, die eigen familie

In IsraŽl is Eva Fastag (104) overleden, een van de laatste getuigen die de gruwel van de Tweede Wereldoorlog in de Dossinkazerne in Mechelen meegemaakt heeft. Ze was typiste en moest de transportlijsten voor†Auschwitz opstellen. Veel van die lijsten vervalste ze om mensen te redden, maar haar eigen familie heeft ze niet kunnen redden, zo getuigde ze vorig jaar nog beklijvend in Kinderen van de Holocaust.

Lees meer