TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Kazerne Dossin

Tussen 1942 en 1944 gebruikten de naziís de Dossinkazerne in Mechelen als verzamelkamp voor bijna 26.000 Joden, Roma en Sinti. Met 28 trein transporten werden ze gedeporteerd naar Auschwitz-Birkenau. Slechts 5 procent onder hen overleefde. Vandaag huisvest de kazerne het Memoriaal, een serene plaats van herinnering. In het nieuwe museumgebouw, tegenover de oude kazerne, bekijk en beluister je het Belgische verhaal over vervolging en deportatie. Verhalen van uitsluiting, discriminatie en massa geweld, maar ook van hoop en verzet. Stilstaan bij mensenrechten-schendingen vroeger en nu.

Voorheen was deze locatie bekend als "Joods Museum van Deportatie en Verzet".

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

26jan

'Auschwitz was een winstgevende onderneming voor de Duitsers'

Zonder de belangen van de Duitse industrie was het vernietigingskamp er nooit gekomen, zegt de Nederlandse expert Hans Citroen, bij de herdenking van 75 jaar Auschwitz.

Lees meer

21dec

Kontichse historicus schrijft boek over Ďde typiste van Dossiní: ďEva heeft veel mensen kunnen redde

Kontich De Joodse Eva Fastag moest in de Tweede Wereldoorlog de transportlijsten opstellen voor de deportatie van Joden uit BelgiŽ naar Auschwitz-Birkenau. Meer dan 25.000 mensen werden gedeporteerd, onder wie Evaís eigen ouders en broers. De Kontichse historicus en schrijver Pieter Serrien (34) ging de intussen 102 jaar oude vrouw opzoeken in IsraŽl en tekende haar verhaal op.

Lees meer

  • Artikel door Gerd Van der Auwera
  • Geplaatst op 2 januari 2006

Dossinkazerne (Sammellager Mecheln)

Na de Duitse verovering van BelgiŽ voerde het militaire bestuur geleidelijk aan hetzelfde Jodenbeleid als in nazi-Duitsland. Een belangrijke rol in dit beleid werd gespeeld door SS-Sammellager Mecheln, beter bekend als de Dossinkazerne. Alvorens in te gaan op de geschiedenis van dit kamp besteden we eerst aandacht aan de gevoerde Jodenpolitiek in BelgiŽ. Het ene kan namelijk niet los worden gezien van het andere.