TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kazerne Dossin

Tussen 1942 en 1944 gebruikten de naziís de Dossinkazerne in Mechelen als verzamelkamp voor bijna 26.000 Joden, Roma en Sinti. Met 28 trein transporten werden ze gedeporteerd naar Auschwitz-Birkenau. Slechts 5 procent onder hen overleefde. Vandaag huisvest de kazerne het Memoriaal, een serene plaats van herinnering. In het nieuwe museumgebouw, tegenover de oude kazerne, bekijk en beluister je het Belgische verhaal over vervolging en deportatie. Verhalen van uitsluiting, discriminatie en massa geweld, maar ook van hoop en verzet. Stilstaan bij mensenrechten-schendingen vroeger en nu.

Voorheen was deze locatie bekend als "Joods Museum van Deportatie en Verzet".

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Van het kindertehuis naar de gaskamer:  40 Antwerpse kinderen bleken niet veilig

26nov

Van het kindertehuis naar de gaskamer: 40 Antwerpse kinderen bleken niet veilig

De angst en het verdriet moeten onbeschrijfelijk zijn geweest bij Miklas, Margita, Zoltan, Estella, Samuel en al die andere kinderen die in 1942 door de naziís uit Antwerpse tehuizen werden gehaald om naar de gaskamers te worden gestuurd. 40 kinderen in totaal. Het jongste was amper vijf. De fotoís van negen van hen worden vandaag in de Mechelse Kazerne Dossin toegevoegd aan de herdenkingswand met slachtoffers van de Holocaust.

Lees meer

'Auschwitz was een winstgevende onderneming voor de Duitsers'

jan2020

'Auschwitz was een winstgevende onderneming voor de Duitsers'

Zonder de belangen van de Duitse industrie was het vernietigingskamp er nooit gekomen, zegt de Nederlandse expert Hans Citroen, bij de herdenking van 75 jaar Auschwitz.

Lees meer