TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Kazerne Dossin

Tussen 1942 en 1944 gebruikten de nazi’s de Dossinkazerne in Mechelen als verzamelkamp voor bijna 26.000 Joden, Roma en Sinti. Met 28 trein transporten werden ze gedeporteerd naar Auschwitz-Birkenau. Slechts 5 procent onder hen overleefde. Vandaag huisvest de kazerne het Memoriaal, een serene plaats van herinnering. In het nieuwe museumgebouw, tegenover de oude kazerne, bekijk en beluister je het Belgische verhaal over vervolging en deportatie. Verhalen van uitsluiting, discriminatie en massa geweld, maar ook van hoop en verzet. Stilstaan bij mensenrechten-schendingen vroeger en nu.

Voorheen was deze locatie bekend als "Joods Museum van Deportatie en Verzet".

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

'Auschwitz was een winstgevende onderneming voor de Duitsers'

26jan

'Auschwitz was een winstgevende onderneming voor de Duitsers'

Zonder de belangen van de Duitse industrie was het vernietigingskamp er nooit gekomen, zegt de Nederlandse expert Hans Citroen, bij de herdenking van 75 jaar Auschwitz.

Lees meer

Kontichse historicus schrijft boek over ‘de typiste van Dossin’: “Eva heeft veel mensen kunnen redde

21dec

Kontichse historicus schrijft boek over ‘de typiste van Dossin’: “Eva heeft veel mensen kunnen redde

Kontich De Joodse Eva Fastag moest in de Tweede Wereldoorlog de transportlijsten opstellen voor de deportatie van Joden uit België naar Auschwitz-Birkenau. Meer dan 25.000 mensen werden gedeporteerd, onder wie Eva’s eigen ouders en broers. De Kontichse historicus en schrijver Pieter Serrien (34) ging de intussen 102 jaar oude vrouw opzoeken in Israël en tekende haar verhaal op.

Lees meer