TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nederlandse Oorlogsgraven Capelle aan den IJssel

Op de Oude Algemene Begraafplaats Capelle-West in Capelle aan den IJssel is een gezamenlijk graf voor vier Nederlandse soldaten.

De namen van de soldaten met legeronderdeel, zoals op het monument aangegeven:

JAN van der SCHELLING, dpl. soldaat II-III - 26 R.I. veldleger, gesneuveld 10 mei 1940 te Grubbenvorst.

HENDRIK van GORKUM, dpl. soldaat M.C I -3 R.I III legercorps, gesneuveld 10 mei 1940 te Mill.

CONELIS BUTTER, dpl. soldaat 3.3 R.I depot bataljon, gesneuveld 10 mei 1940 te Delft.

TEUNIS JONGENEEL, dpl. soldaat I-I-3 R.I.B.N.B, gesneuveld 10 mei 1940 te Mill.

Op 12 juli 1940 werden de vier gesneuvelden vanuit Delft, Grubbenhorst en Mill overgebracht naar Capelle aan den IJssel. Zaterdag 13 juli 1940 vond de gezamenlijke herbegrafenis van de vier omgekomen Capelse militairen plaats op de Algemene Begraafplaats aan de Nijverheidsstraat.

Het monument is gerealiseerd op initiatief van een burgercomité van 8 mensen met als voorzitter ds. J. Kars en als secretaris/penningmeester H. Wegeling jr. Door middel van een op 6 juli 1940 gehouden collecte werd ten behoeve van het monument een bedrag van 95.300 gulden opgehaald. Het gemeenschappelijk graf en de ruimte voor het monument werd beschikbaar gesteld door het gemeentebestuur van Capelle. Zaterdag 12 oktober 1940 werd het monument door de toenmalige Capelse burgemeester onthuld.

Twee van de acht initiatiefnemers van het monument, dominee J. Kars en drukker H. Wegeling jr., lieten het leven vanwege hun belangrijke rol in het verzet tegen de Duitsers. Dominee Kars werd op 29 december 1942 te Leusden door de Duitsers gefusilleerd. Wegeling werd op 11 augustus 1944 in kamp Vught door de Duitsers geëxecuteerd. Naar deze twee verzetsstrijders is het pad tussen de Nieuwe Westerkerk aan het Valeriusrondeel en Algemene Begraafplaats aan de Nijverheidsstraat genoemd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Dick de Bruijne & Fedor de Vries & David Izelaar
  • Foto's: Dick de Bruijne (1, 2, 3, 4), David Izelaar (5)