TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Anna Jacobapolder

Het deel bovenop het monument is ter nagedachtenis aan Piet Avontuur.
Hij sneuvelde tijdens een Duitse aanval door MEK40 (Marine Einsatz Kommando 40) in de nacht van 22 op 23 januari 1945.

Jarenlang stond het monument op begraafplaats Zuylen in Breda. Later werd Piet Avontuur herbegraven op het Nederlandse Ereveld in Loenen.
Dit gebeurde bijna gelijktijdig met een bijeenkomst van oud-leden van de Stoottroepen waarvan Piet Avontuur deel uitmaakte, in Anna Jacobapolder.

De oud-leden van de Stoottroepen gaven tegenover oud-kolonel Joop Lodders aan, dat ze het jammer vonden dat er in Anna Jacobapolder niets was dat aan de gevechtshandelingen herinnerde. De oud-kolonel kwam in samenwerking met historicus Jan Kempeneers uit Sint - Philipsland en Jos van Alphen uit Brabant in actie. Zij kregen medewerking van de gemeente Tholen.

Bredanaar Avontuur maakte deel uit van het verzet en de Stoottroepen.
Samen met collega - Stoottroeper van Rymenam maakte hij het dynamiet onder bruggen onschadelijk. Overigens deed hij dit razendsnel met zijn vlugge handen. Door zijn acties groeide hij uit tot een begrip in de Stoottroepen.

Op het monument is ook een marmeren gedenkplaat voor de andere zes slachtoffers van de nachtelijke aanval: drie Poolse, twee Britse soldaten en burger, Karel Snijders.

Op deze gedenkplaat de namen van deze slachtoffers:
Met hen vielen
tijdens de Duitse aanval
in de nacht van 22 op 23 januari 1945:

Prins Marie Andrzej Poniatowski
Bronislaw Powalka
Boleslaw Podedworny
Percy Thomas Baugh
Eric Francis Bell
Karel Snijders


Jan van Oerle, die met Avontuur ook deel uitmaakte van de Stoottroepen is er ongelooflijk blij mee dat het Monument een plek heeft gekregen.
"Er zijn jongens gevallen tijdens die acties en die mogen niet vergeten worden".

In Breda is er een straat vernoemd naar Piet Avontuur. (Foto 5)

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

51.640048, 4.124867