TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nederlandse Oorlogsgraven Gemeentelijk Kerkhof Kerkveld Jutphaas (Nieuwegein)

Op de gemeentelijke kerkhof Kerkveld in het vroegere Jutphaas, tegenwoordig Nieuwegein liggen zijn vijf oorlogsslachtoffers begraven. Vier van hen kwamen om bij een incident op 7 mei 1945.

Het betreft:
- Theo Hanselaar, 26 jaar. Verzetslid.
- Aart Kros, 28 jaar. Verzetslid.
- Willem Spies, 37 jaar. Burger.
- Jan Streefkerk, 27 jaar. Burger.

Ook Frans Luiten, eveneens een onschuldige burger, werd die dag doodgeschoten. Hij ligt begraven op het H Nicolaaskerkhof in Jutphaas (Nieuwegein).

Over de gebeurtenissen die hebben geleid tot de tragische dood zo kort na de bevrijding bestaan verschillende lezingen. De aanleiding was een dronken Duitse officier met een wapen zou hebben gezwaaid en de feestvierende menigte bedreigde. Hierop werd hij door iemand van de Binnenlandse Strijdkrachten doodgeschoten. Een aantal Duitse soldaten begon een achtervolging waarbij verschillende slachtoffers vielen.

- Theo Hanselaar (BS) was het gemeentehuis in gevlucht, sprong uit en raam en hield zich vervolgens verborgen in een kast op Herenstraat 8. Toen hij werd ontdekt, werd de kast doorzeefd met kogels.
- Aart Kors (BS) werd op de vlucht neergeschoten in het weiland achter het gemeentehuis.
- Willem Spies vluchtte de weilanden in en werd neergeschoten.
- Jan Streefkerk vluchtte de weilanden in en werd neergeschoten.
- Frans Luiten werd getroffen door een verdwaalde kogel, maar overleed aan een slagaderlijke bloeding.

Op de graven van de slachtoffers staat een bakstenen monument met op vier tekstplaten hun namen. Op een tekstplaat in het midden van het monument staan de eerste twee regels van het zesde couplet van het Wilhelmus: Mijn schild ende betrouwen / zijt Gij, o God mijn Heer / 7 mei 1945.

Op het vak voor het monument ligt een grafsteen voor Johan van Ee. Hij kwam als verzetslid om het leven in kamp Husum-Schwesing, een buitenkamp van Neuengamme. Hij is op 38-jarige leeftijd overleden op 27-11-1944 en werd na de oorlog hier herbegraven.

De slachtoffers worden ook herdacht op het oorlogsmonument in Jutphaas.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

52.036667, 5.084991