TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Japanse Luchtafweer- en zoeklicht Bevelsbunker "Yamamoto Bunker"

Op het terrein van de oude Nieuw-Guinea Club, nu het Rabaul-museum, bevindt zich de sombere "Yamato" -bunker die werd gebouwd door de Japanse Keizerlijke Marine. De bijnaam is gebaseerd op het verhaal dat de Japanse admiraal Isoroku Yamamoto zich hier zou terugtrekken tijdens de geallieerde bombardementen (ze waren eindeloos) tegen Rabaul of hier in ieder geval een nacht zou doorbrengen, wat onwaarschijnlijk is.

[Opmerking: de sleutel van de bunker ligt bij de receptie van het Rabaul Hotel, net op Mango Avenue.]

Afgezien van enkele ondergrondse kamers gevuld met muffe lucht en roestende meubels, is er niet veel te zien in de met mos bedekte bunker. Maar het was vanuit Rabaul, mogelijk deze bunker, dat Yamamoto vertrok op zijn laatste, gedoemde vlucht waarbij zijn vliegtuig werd neergeschoten boven Buin, Bougainville, en hij werd gedood.

Het neerhalen van het vliegtuig van admiraal Yamamoto is een gelaagde aangelegenheid, die reikt tot het besluit van de Amerikaanse president om de man te doden die de aanval op Pearl Harbor had georganiseerd en geleid.

De reden dat de Amerikaanse onderschepping van zijn vliegtuig presidentiële autoriteit nodig had, is dat de intelligentie van zijn bewegingen afkomstig was van zogenaamde "MAGIC" onderscheppingen, gedecodeerde Japanse uitzendingen.

Als de Japanners de betekenis van de moord op Yamamoto hadden begrepen (hoe wisten de Amerikanen waar hij zou zijn en wanneer?), hadden ze misschien vernomen dat de Amerikanen hun inlichtingen- en diplomatieke codes hadden gebroken.

In plaats daarvan gingen de Amerikanen door met de aanval op het vliegtuig van Yamamoto, omdat hun woede over Pearl Harbor zwaarder woog dan voorzichtigheid over het onthullen van de aanwezigheid van "MAGISCHE" onderscheppingen.

Het boek van Ronald Lewin uit 1982 "The American Magic, The: Codes, Ciphers and the Defeat of Japan" is een uitstekende inleiding tot dit aangrijpende verhaal, en latere boeken hebben de geschiedenis van Lewin opgepikt en verder gebracht.

Een andere voetnoot bij het leven van admiraal Yamamoto komt in "The Reluctant Admiral: Yamamoto and the Imperial Navy" van Hiroyuki Agawa, een betoverende biografie van de Japanse marinecommandant die duidelijk maakt dat hij weliswaar de aanval op Pearl Harbor, was Yamamoto tegen oorlog met de Verenigde Staten, een land dat hij bewonderde. Door hem in 1943 te vermoorden, schakelden de Amerikanen een hoge Japanse marinecommandant uit die in de Verenigde Staten had gewoond en gewerkt. Agawa's boek is verkrijgbaar in paperback via Amazon en hoort thuis in elke WO II-bibliotheek, net als zijn romans over Japan tijdens de oorlogsjaren.

Een Japans dubbel 25 mm Type 96 luchtdoelkanon staat bij de bunker.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)