TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Verzetsmonument Schalkwijk

Op de rotonde op de Jonkheer Ramweg in Schalkwijk, gemeente Houten, is een plaquette aangebracht op een muur van een transformatorhuisje. Hier zijn vier namen vermeld van verzetsstrijders uit Schalkwijk. Tevens is er een naam toegevoegd van een militair uit Schalkwijk, die gesneuveld is in Nederlands Oost IndiŽ.

Op de rechterzijde van de plaquette luidt de tekst:
GIJ HEBT DE VLAM VOOR ONS ONTSTOKEN

J.A. van Dijk (Johannes Antonius) zag na de Duitse capitulatie een Duitse soldaat een fiets stelen op de Schalkwijksebrug. Toen hij wilde ingrijpen werd hij op 6 mei 1945 dood geschoten.

G. Hulshof (Gerrit) was klompenmaker en had Joodse onderduikers in zijn woning. Hij werd op 19-10-1943 opgepakt en via Vught en Sachsenhausen op 16-10-1944 in Meppen-Versen (Neuengamme) aangekomen. Daar overleed hij op 22-3-1945.

A.A.J.A. Copier (Assuerus Antonius Joannes Arcadius) was lid van de NBS en na de Duitse capitulatie werkzaam in fort Honswijk. Hij bewaakte Duitse gevangenen, die munitie uit elkaar moesten halen. Copier kwam om het leven toen Jacobus Ammerdorffer (de beul van Amersfoort) op 25 augustus 1945 zelfmoord pleegde met een landmijn. Copier ligt begraven op de RK begraafplaats in Schalkwijk.

M.R.C.M ten Holder (Michael Robertus Carolus Maria) zoon van de burgemeester van Schalkwijk. Tijdens verzetswerk in Noord Brabant en daar opgepakt. Via Utrecht, Haaren en Amersfoort is hij 14-10-1944 in Meppen-Versen (Neuengamme) aangekomen. Daar overleed hij op 12-12-1944.

J.W.M. van der Velden (Jacobus Wilhelmus Maria) was soldaat OVW.1-8 RI. Hij sneuvelde op 02-12-1946 te Padang en ligt begraven op het ereveld Leuwigajah.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Dick de Bruijne
  • Foto's: Dick de Bruijne (1, 2, 3, 4), Fedor de Vries (5)
  • https://www.oudhouten.nl/recente-tijd/tweede-wereldoorlog/