TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monumenten Mimoyecques

Deze monumenten zijn te vinden in de ondergrondse catacomben van de Museé de la base de V3 de Mimoyecques.

Joseph P. Kennedy
Dit monument is ter nagedachtenis aan de U.S. Navy pilot, Lieutenant Joseph P. Kennedy (de oudere broer van de latere president van de Verenigde Staten: John F. Kennedy) die op 12 augustus 1944, tijdens Operation Aphrodite samen met zijn co-piloot Lieutenant Wilford J. Willy sneuvelde toen de explosieve lading in hun BQ-8 "robot" vliegtuig te vroeg afging. Operation Aphrodite was een serie aanvallen uitgevoerd op de ondergrondse V-3 basis te Mimoyecques door het Amerikaanse leger met bommenwerpers geconverteerd als vliegende bommen.

Dwangarbeiders
Dit monument is ter nagedachtenis aan de honderden dwangarbeiders (vooral Sovjets) die door de zware werkomstandigheden tijdens de bouw van dit complex en tijdens de Geallieerde bombardementen op Mimoyecques zijn omgekomen. Veel van hen zijn nooit teruggevonden en liggen nog steeds begraven onder het puin.

Vliegeniers
Dit monument is ter nagedachtenis aan de Geallieerde vliegeniers die tijdens de luchtaanvallen op de ondergrondse V-3 basis te Mimoyecques tussen 1943 en 1944 zijn gesneuveld. Op het monument is de volgende inscriptie te lezen:

"A LA MEMOIRE DES AVIATEURS VICTIMS DES RAIDS SUR 'MIMOYECQUES'

EQUIPAGES DES

MITCHELL ' FV 929. 226 SQN R.A.F. 8.11.1943
LANCASTER ' ME 743. 44 SQN R.A.F. 27.6.1944
HALIFAX ' LK 728. 347 SQN R.A.F. 6.7.1944

(FORCES AERIENNES FRANCAISES EN GRANDE-BRETAGNE)"

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)