TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsgraven van het Gemenebest Hoogersmilde

Op de Algemene Begraafplaats van Hoogersmilde liggen naast een burger-oorlogsgraf, ook vijf vliegeniers uit het Gemenebest begraven. Op 9 maart 1942 een kwartier na middernacht steeg hun toestel, de Manchester R5779 van het 83 Squadron, op vanaf Scampton, met als doel het bombarderen van Essen. Dit toestel was een van de acht van die missie die niet terug zou keren.

Boven Noord-Nederland ging het fout. Het toestel werd van onderen geraakt en vloog in brand. Kort daarna werd het toestel opnieuw geraakt, nu aan de achterzijde. Boven Witten wierp het toestel bommen af (of verloor deze, de tweede raakplek was ook het bommenruim), waardoor een boerderij afbrandde. Flying Officer R. Cooper gaf zijn bemanning het bevel het toestel te verlaten. Hijzelf en vier andere bemanningsleden slaagden daar helaas niet in en kwamen om bij de crash nabij Oranje. Twee bemanningsleden, George Rex en Alfred Key overleefden. Zij beschreven de omstandigheden van deze tragedie.

De bemanningsleden die door de crash stierven zijn;

Piloot: Robert Ward Cooper, 24 jaar
Co piloot: James Thomas Heggie, 18 jaar
Observer: Michael John Carlton, 22 jaar
Wop/Airgunner: George William Dalby, 21 jaar
Mid Uppergunner: Charles Broad, 21 jaar

Harm Pit
De heer Pit werd onterecht aangehouden en overgebracht naar het Schultehuis te Diever, alwaar de bloedploeg was gevestigd. De bloedploeg bestond uit Sanner en zijn groep van zeven Landwachters. Zijn groep had de reputatie zeer gewelddadig te zijn en onder andere de 'badkuipmethode' te gebruiken bij verhoren. Vele van de door hen gevangengenomen mensen werden zonder proces doodgeschoten.

Ondanks dat de heer Pit onschuldig was heeft hij, mogelijk gezien de reputatie van de groep, een poging gedaan te vluchten. Na een korte vlucht door het centrum, wordt hij door Sanner en Burgman achter het gemeentehuis doodgeschoten.

Gerrit Sanner, bouwvakker uit Ouderkerk aan de Amstel, frontsoldaat bij de Waffen-SS en Landwachtcommandant, duikt na de oorlog onder in Den Haag. Na een inbraak wordt hij aangehouden en vastgezet in Veenhuizen. Daar wordt hij herkend als de leider van de Bloedploeg. Een jaar later is hij berecht, ter dood veroordeeld en in 1947 in Groningen geëxecuteerd.

Mededader Piet Burgman kreeg aanvankelijk ook de doodstraf, maar dit werd later omgezet in levenslange opsluiting.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)