Monument & Informatiebord Guy Gibson Steenbergen

In maart 1943, werd Guy Gibson beschouwd als ťťn van de meest ervaren bommenwerper piloten van de RAF. Hij was de aangewezen persoon om leiding te geven aan "Operation Chastise": het vernietigen van 6 stuwdammen in Duitsland.
Wing Commander Guy Gibson DSO DFC kreeg de leiding over een speciaal squadron, Nį 617, bestaande uit speciaal aangepaste Lancasters
Ze vertrokken in de avond van 16 mei 1943, Gibson leidde de eerste formatie met als doel het vernietigen van de MŲhne dam. Met hun speciale stuiterbom, de "Dambusters" slaagden zij erin om de dam te breken.
Een andere formatie brak de Eder dam. De Sorpe dam werd slechts licht beschadigd. Echter van de negentien Lancasters keerde er slechts acht veilig terug.

Vijf weken later ontving Guy Gibson het Victoria Cross van Koning George VI

Op 19 september 1944, terwijl operatie Market Garden gaande was in Holland, vloog Gibson voor een bombardement in een Mosquito KB267 bommenwerper. Zijn navigator die nacht was Squadron Leader James B. Warwick DFC.
Tijdens de terugvlucht ging het fout boven zuid Nederland, het vliegtuig van Gibson vloog in brand en stortte enkele seconden later neer in Steenbergen.

De plaats waar het vliegtuig was neergestort is nu een industrieterrein. De straten hier hebben namen als Gibsonstraat, Warwickstraat en dambusterstraat.
Midden jaren 80 moest dit gebied bouwrijp gemaakt worden en toen heeft een afdeling van de Nederlandse luchtmacht deze plaats afgezocht naar overblijfselen van explosieven en de Mosquito KB267.
Men heeft uiteindelijk een wielpoot van de Mosquito gevonden en deze staat vandaag de dag ten toon gesteld op vliegbasis Gilze-Rijen.

Het monument in het gemeentelijke park van Steenbergen is een propeller van een Lancaster geplaatst op een granieten pilaar. Deze pilaar is 2 m hoog, 72 cm breed en 45 cm diep.

Tekst op het Monument:

TER NAGEDACHTENIS AAN W/Cdr GUY GIBSON VC.BSO.DFC SQN/Cdr JIM WARWICK DFC ROYAL AIR FORCE

BEIDEN VERLOREN HUN LEVEN TE STEENBERGEN 19-9-1944

OP VLEUGELS VAN VRIJHEID VOCHTEN EN VIELEN ZIJ IN DE HARTEN VAN MENSEN VAN NU EN VAN MORGEN LEVEN ZIJ VOORT


Het Monument is in 1990 onthuld.

Foto 2:
Bij het Monument is een informatiebord geplaatst over de crash.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ferry Stam & Anneke Moerenhout
  • Foto's: Anneke Moerenhout (1,2,3,5) & Arjan Vrieze (4)

Gerelateerde boeken

In zoeklicht en afweervuur
Bomber Command
In zoeklicht en afweervuur