TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Bevrijdingsmonument Loenen

Monument ter nagedachtenis aan de bevrijding van Loenen door het 49th (West Riding) Reconnaissance Regiment.

De tekst op de gedenkplaat:
"Op 16 april 1945 trok het C. Squadron, onderdeel van het Engelse 49th (West Riding) Reconnaissance Regiment, de ''Recceís", op naar Loenen Veluwe vanuit Eerbeek. In de middaguren stuitten zij op tegenstand van de Duitsers, waarbij de voorste gevechtswagen Ė een Humber Mark IV Ė op de Eerbeekseweg door een Panzerfaust in brand werd geschoten. De bemanning, waaronder Sgt. W. Mould, wist zich ongedeerd in veiligheid te brengen en de Colonne trok zich terug. Enige tijd later werd Loenen omsingeld en een tweede aanval ingezet, die leidde tot de verovering van het dorp, waarbij ca. 30 gevangenen werden gemaakt.
De uitgebrande gevechtswagen werd enkele maanden later naar de Groenendaalseweg gesleept. Op 15 augustus 1945 werd door R.J.C. Pulle, samen met zijn zoon, het kanon van de Humber gedemonteerd en als aandenken in hun tuin opgesteld. In 1984 werd het kanon geschonken door de familie Pulle aan de Dorpsraad van Loenen Veluwe. In het bijzijn van een 30-tal veteranen, waaronder Sgt. W. Mould, werd het bevrijdingsmonument onthuld op 14 april 1984.


Naast het Bevrijdingsmonument staat een herdenkingsbank.

Aan de andere zijde van het dorp staat bij de rotonde naar Eerbeek het andere monument voor de 49th in de vorm van een bronzen beer.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)