TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Collectie '40-'45

Het piepkleine museum aan de Dorpstraat in Beekbergen is een unieke collectie spullen en documenten uit de Tweede Wereldoorlog. Het ontstaan van de collectie vindt z'n oorsprong bij Rene Broere die in z'n jeugd fanatiek alles verzamelde wat met de Tweede Wereldoorlog te maken had. Zijn Joodse achtergrond en het feit dat zijn moeder in de oorlogsjaren in het verzet zat, waren debet aan de hobby van Broere.

De collectie is op veel punten afwijkend van andere oorlogstentoonstellingen. Wat ontbreekt zijn groteske uitstallingen van uniformen en wapentuig. Wel zijn er vele persoonlijke kleine bezittingen zoals brieven, boeken, foto's, documenten van zowel Duitsers als Nederlanders. Opvallend zijn de vele zaken uit de regio.

Elk voorwerp staat voor Ďietsí, met als het mogelijk is ook Ďhet verhaal erachterí. Die ene helm, die ene schep, die ene medaille, die ene jas, die ene kogel, die ene schoen. Wie gebruikte dat, wie droeg dat? Waar Ďstondí hij of zij voor?
Collectie Ď40-Ď45 streeft niets na en probeert niet te imiteren maar tracht op haar geheel eigen wijze een beeld te geven over een periode waarvan niemand hoopt dat deze ooit nog terug zal keren. Niet voor onszelf en zeker niet voor onze kinderen en kleinkinderen.

Ieder jaar wordt er gekozen voor andere themaís om telkens andere delen van de collectie te tonen. Regelmatig wordt er een deel van de collectie gebruikt als educatie materiaal voor scholen.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)