TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker BN-11, Grensstelling Lanaken

Bunker BN-11 is de laatste bunker in de sector Briegden-Neerharen.

Het is een van de grotere type's bunker en beschikt over twee geschutsopeningen en een opening voor een zoeklicht (geheel links). De bunker kon uitgerust worden met een 47 mm antitankkanon en een zware mitrailleur. Het was ook mogelijk de bunker met twee zware mitrailleurs uit te rusten.

De bunker is door een groep vrijwilligers opgeknapt. In de linker geschutsopening is een replica van een kanon geplaatst. Ook is een orginele lamellendeur in de toegang geplaatst. Deze deur is eigenlijk de binnendeur. Dit type bunkers beschikte over twee deuren. Een plaatstalen- of traliebuitendeur. De toegang tot de bunker zelf was een compartiment om de bemanning te beschermen tegen aanvallen vanaf de achterzijde. Als de deuren gesloten waren kon de vijand niet binnendringen.

Echter als beide deuren gesloten waren had de bemanning bij het afschieten van de mitrailleur en het kanon een probleem met de ventilatie van rookgasssen. Deze kon nu veel moeilijker de bunker verlaten. Dat is ook de reden dat een van de deuren een lamellendeur was. Als de buitenste deur geopend was of indien die een traliedeur was, kon de bunker zichzelf ventileren van rookgassen die giftig waren voor de bemanning. Op het moment dat duidelijk was dat de vijand te dicht genaderd was, werden de deuren gesloten.

De vierkante opening links van de deur was de nooduitgang.

Foto 4 toont een van de granaatgoten. Via deze goten die in een periscoopvorm in het beton waren gebouwd, konden de soldaten via een luik aan de binnenzijde een handgranaat naar buiten laten rollen om zo de vijand in een uiterste poging onschadelijk te maken. Daarna kon men proberen de bunker te verlaten en te ontsnappen. Zonder twijfel een moeilijk opgave. Immers als de vijand al zo dicht genaderd was en niet duidelijk was met hoeveel, dan was de kans neergeschoten te worden zeer groot. Ook naast de toegangsdeur, links beneden, is zo'n granaatgoot te zien, maar deze is dichtgemetseld. Foto 5.

De zijmuren van dit type bunker zijn 1,30 m dik gewapend beton. Enkel de achterzijde van de bunker is 1 m dik. (men verwachten van die zijde geen aanval). De bunker was bestand tegen granaten van 150 mm. Geen enkele tank kon de bunker dus uitschakelen. Enkel met een zwaar veldkanon, een houwitser of een vlammenwerper kon de bunker uitgeschakeld worden.

De koepel aan de bovenzijde is van het type F.M., Fusile Mitrailleur, en bevatte een lichte mitrailleur die vanuit de bunker bedient kon worden.

Bunker BN-11 was exact hetzelfde als bunker BN-8 die inmiddels gesloopt is.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: B. Valgaeren (1, 2), Ed Lewandowski (3, 4, 5)
  • Les fortifications belges au 10 mai 1940, F. Vernier