TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument 'De Dokwerker'

In opdracht van de gemeente Amsterdam is het Monument "De dokwerker", dat herinnert aan de Februaristaking van 1941 (25 en 26 februari) ontworpen door Mari Andriessen. In december 1952 werd het onthuld door Koningin Juliana aan het Waterlooplein. In 1970 werd het verplaatst en sindsdien is het Monument te vinden aan de Jonas DaniŽl Meijerplein. Dit wegens werkzaamheden aan de metro.

Het beeld, een man, heeft de lichaamsbouw van Termetz. Op het eerste ogenblik wilde Termetz niet poseren, maar hij is overgehaald door Godfried Bomans. Op de sokkel van het Monument staat de tekst:

MAANDAG 24 FEBRUARI 1941,
'S AVONDS OM 6 UUR,
SPRAKEN LEDEN VAN DE TOEN VERBODEN
COMMUNISTISCHE PARTIJ VAN NEDERLAND
HIER 250 MEDEBURGERS TOE.
ZIJ RIEPEN OP TOT EEN PROTESTSTAKING
TEGEN HET WEGVOEREN VAN 400 JOODSE
AMSTERDAMMERS DOOR DE DUITSE BEZETTER.
DE VOLGENDE OCHTEND BRAK
DE FEBRUARISTAKING UIT.


Tegenwoordig wordt de herdenking aan de februaristaking op 25 februari bij dit Monument gehouden. Ook worden er regelmatig demonstraties georganiseerd tegen racisme.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Teije Terhorst
  • Foto's: Ewoud van Eig

Gerelateerde video's

Gerelateerde boeken

feb2019

ADO legt krans bij herdenking Februaristaking na bekladdingen fans

ADO Den Haag, Ajax en de KNVB hebben maandagmiddag gezamenlijk een krans gelegd bij de herdenking van de Februaristaking op het Amsterdamse Jonas DaniŽl Meijerplein. Ze deden dit op verzoek van burgemeester Femke Halsema, nadat meerdere plekken in Amsterdam vorige week werden beklad met anti-Joodse leuzen en hakenkruizen.

Lees meer

feb2017

Amsterdam staat stil bij Februaristaking

íSTAAKT!!! STAAKT!!! STAAKT!!!í stond er in het manifest dat in 1941 verspreid werd na de razzia op 427 Joodse mannen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit leidde tot de grootschalige Februaristaking, die zaterdagmiddag wordt herdacht bij monument De Dokwerker in Amsterdam.

Lees meer