Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Vooruitgeschoven Positie Hombourg Abri G

Abri G is een van de 14 bunkers van de Position Avancée Hombourg (vooruitgeschoven stelling). Deze bunker was gebouwd voor een mitrailleur en vier kanonniers.

De Belgische verdediging in 1940 tegen een Duitse aanval bestond uit vijf stellingen:
- De alarmstelling, bestaande uit grensposten, van waaruit een aanval moest worden gemeld. Deze linie werd voornamelijk bemand door de brigades rijkswacht en eenheden vanuit de vooruitgeschoven stelling.
- De vooruitgeschoven stelling, bestaande uit niet permanente ingenomen kleine bunkers. Deze linie was bedoeld om een eerste aanval te vertragen en vanuit hier infrastructurele vernielingen en versperringen uit te voeren.
- De dekkingsstelling, de eerste werkelijke verdedigingslinie. Deze liep langs het anti-tankkanaal vanaf Antwerpen, het Albertkanaal en de Maas tot aan Namen. Deze stelling was bemand door 14 divisies.
- De weerstandstelling, ook wel KW-stelling, werd gevormd door bunkers, tankversperringen en anti-tankgrachten. De linie begon bij Fort Koningshooikt van de Versterkte Stelling van Antwerpen en liep via Leuven tot Waver, waar ze aansloot op het versterkte fort van Namen. Bij een Duitse aanval zouden het Franse leger en de British Expeditionary Force optrekken tot deze stelling.
- Binnenlandse stellingen waren in feite uitgebouwde oude fortificatien rondom de Vlaamse grote steden. Binnen deze stellingen waren de essentiele diensten ondergebracht. Door verbinding met de havens was men verzekerd van brandstof en voorraden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kees Boks
  • Foto's: Fedor de Vries (1, 2, 3, 4), Kees Boks (5)

50.726906, 5.929911