TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsgraven van het Gemenebest Algemene Begraafplaats Zevenhuizen

Op de Algemene Begraafplaats in Zevenhuizen liggen 2 graven van geallieerde vliegeniers, één uit Canada en één uit Nieuw-Zeeland, die stierven op 27 maart 1945 in Zevenhuizen.

Het betreft de graven van:

Maurice George Gant, Flying Officer (Nav./Bomber) J/42505, RCAF 571 (RAF) Sqdn.,
Geboren 18 augustus 1923 te Winnipeg
Overleden 27 maart 1945 te Zevenhuizen

Gordon David Hudson, Flying Officer (Pilot), RNZAF 571 (RAF) Sqdn, Awards AFC.
Geboren 16 november 1918 te Kaponga
Overleden 27 maart 1945 te Zevenhuizen

Achtergrond en onderzoek
Na een intensief onderzoek, waaraan ongeveer 34 mensen hebben meegewerkt, is een en ander duidelijker geworden. De Mosquito RV 326 kwam brandend over Roden, Nieuw-Roden en Zevenhuizen. Daar maakte het toestel een grote bocht, waarschijnlijk om de landing in te zetten. De bemanning werd echter verrast. Nog net in de gemeente Roden, in het Steenbergerveld, viel de linkermotor met de propeller van de brandende vleugel. Het volgende hoogstwaarschijnlijke scenario heeft zich afgespeeld (na overleg met onderzoekers crashes). Toen de motor losraakte van de vleugel maakte hij een slag; de stabiliteit was weg. De propeller sloeg door de houten cockpit en sloeg het linker onderbeen van de piloot eraf. Motor, propeller en laars met onderbeen kwamen terecht in een weiland, nog net in de gemeente Roden. Zo’n vijfhonderd meter verder, in Zevenhuizen, gemeente Leek, crashte het toestel. Daar was het een chaos van vliegtuigdelen en lag de zwaar verminkte bemanning.

Twee getuigen (inmiddels 87 jaar oud) hebben verklaard bij een gat te hebben gestaan in het weiland. Dichtbij dat gat lag een laars met een onderbeen. Het gat was afgezet met een lint en een Duitse soldaat hield de wacht. Het Politierapport aangaande crash vertelt dat er drie verminkte voeten werden gevonden op de crashplaats. Niet vier, nee, die lag elders. Na de oorlog werd op de crashplaats 1 motor geborgen, niet 2. Nee, de andere lag elders.

Op de plaats waar motor en propeller zouden moeten liggen is met een grondradar het terrein onderzocht. Op twee plaatsen sloeg de meter heftig uit. Momenteel is er overleg met de gemeente Noordenveld (Roden) wat te doen. Omdat er misschien sprake is van menselijke resten op de plek waar motor en propeller moeten liggen (laars met onderbeen) wordt grote zorgvuldigheid in acht genomen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Tjerk Karsijns & Bert Deelman
  • Foto's: Klaas Graansma (1), Bert Deelman (2, 3)

53.126887, 6.347954

De cirkel is rond voor een Engelse vliegtuigcrash bij Roden en Zevenhuizen

okt2018

De cirkel is rond voor een Engelse vliegtuigcrash bij Roden en Zevenhuizen

Twee oorlogsgraven in Zevenhuizen kregen vandaag Amerikaans bezoek. Susan Lane kwam samen met haar man naar het het kerkhof om twee omgekomen collega's van haar vader te eren.

Lees meer

Lees meer (2)