TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Oosterweg 46

Deze kleine, koperen gedenkplaten (Stolpersteine of struikelstenen) herdenken:

* Bella Barentz-de Jong, geboren 1897, gedeporteerd 1943 uit Westerbork, vermoord 1943 in Sobibor.
* Isaäc Barentz, geboren 1890, gedeporteerd 1942 uit Westerbork, vermoord 1942 Auschwitz.

Bella de Jong trouwde in juli 1925 met Isaäc Barentz. Hij was een handelsreiziger en koopman die in zijn vrije tijd graag schilderde. Hij had een vriendelijk gezicht en een goed gevoel voor humor. In 1937 betrok men op dit adres de helft van een nieuwbouwwoning. Ze hadden het goed. Toen namen de anti-joodse regels hun middelen in beslag. Begin juli 1942 werd hem gevraagd zich te laten onderzoeken en zich vervolgens aan te melden voor een werkkamp en op de 10e werd hij met 9 andere mannen en jongens uit Haren naar Westerbork gestuurd. Op 14 juli zat hij samen met ruim 1100 andere joden in de eerste deportatietrein van Westerbork naar Auschwitz. Isaäc Barentz werd op 15 augustus 1942 in Auschwitz vermoord. Hij was 51 jaar oud.

Haren Joden die in juli 1942 niet waren meegenomen, werden op 28 november 1942 weggevaagd, maar Bella Bella Barentz-de Jong bleef in Haren – misschien was ze ziek. Maar de daaropvolgende maand maart werd ze samen met het blinde meisje Clara van Coevorden van het instituut in Haren naar Westerbork gebracht. Op 13 april werden ze vanuit Westerbork gedeporteerd en op 16 april kwamen ze aan in vernietigingskamp Sobibor. Ze werden allebei naar de gaskamers gebracht en vermoord. Bella was 46. Clara was 12.

Een stolpersteen voor Clara van Coevorden staat op Rijksstraatweg 61 in Haren.

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig begon in 1997 met het plaatsen van de eerste Stolpersteine in de Berlijnse wijk Kreuzberg. Inmiddels zijn er in veel landen Stolpersteine. Het herinnert aan de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog. Een Stolperstein is een betonnen steen van 10 x 10 cm, met daarop een messing plaatje, waarin de naam, geboorte- en overlijdensdatum en tevens plaats van overlijden is gestanst. De Stolperstein krijgt een plek in de stoep voor de voormalige woning van het slachtoffer. Door dit te doen, geeft Gunter Demnig een persoonlijk gedenkteken aan elk slachtoffer. Zijn motto is: 'EEN MENS WORDT ALLEEN VERGETEN WANNEER ZIJN OF HAAR NAAM WORDT VERGETEN'.

Borne was de eerste plaats in Nederland waar Stolpersteine werden geplaatst -- op 29 november 2007.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)