TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kasteel van Wijnendale Torhout

In de meidagen van 1940 had Wijnendale opnieuw een afspraak met de geschiedenis. Op 25 mei, na de inval van BelgiŽ door Nazi-Duitsland, vond hier het laatste en dramatische gesprek plaats tussen de Belgische koning Leopold III en vier leden van zijn regering (eerste minister Hubert Pierlot, minister van buitenlandse zaken Paul-Henri Spaak, van binnenlandse zaken Arthur Vanderpoorten en van landsverdediging generaal Denis). Hoewel de capitulatie nabij was, weigerde de koning samen met zijn ministers naar het buitenland te vluchten om daar de strijd voort te zetten. Als opperbevelhebber van het leger wilde hij bij zijn troepen blijven en zich zo krijgsgevangen laten nemen. Dit conflict leidde na de oorlog tot de Koningskwestie.

Vandaag de dag bevindt zich in de kamer van de gesprekken een diorama met de belangrijke kopstukken (Leopold III en de vier ministers) van de gesprekken.

Voor de actuele bezoekersinformatie, moet u contact opnemen met het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jente de Roust
  • Foto's: Jhonny Bastiaensen

Gerelateerde boeken

Leopold III: de koning, het land, de oorlog