TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument Executies 3 Mei 1943

Op het executiemonument staan de namen van de slachtoffers en de tekst:

3 MEI 1943 ZIJN DOOR HET DUITSCHE GEWELD ALHIER GEVELD

ANDRIES HARTHOLT
DIRK HARTHOLT
ALBERT HARTHOLT
HENDRIK HARTHOLT
BEREND ASSIES
UITZE V.D. WIER
JELLE V.D. WIER
STEVEN V.D. WIER
EEUWE DE JONG
GERRIT V.D. VAART
JOHANNES GLAS
KARST DOORNBOSCH
JAN DOORNBOSCH
FRIEDRICH L. V.D. RIET
SIBBELE DE WAL
GEERT J. DIERTENS

PS.34.4ser.


Vlakbij De Haar werd een Duitse radarpost gebouwd, de stelling Trimunt. Daar werd de koers van overvliegende geallieerde bommenwerpers vastgesteld. Tijdens de Meistaking van 1943 hebben een paar jongens wat boomstammetjes over de weg naar Trimunt gelegd. De Duitsers hebben dit als sabotage van de radarstelling opgevat. Dat was het natuurlijk niet. Het was een verzetje, kwajongenswerk.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

  • Artikel door Henk van der Molen
  • Geplaatst op 16 november 2010

April-meistakingen van 1943

ďDe Wehrmachtsbefehlshaber in den Niederlanden beveelt (-) dat de leden van het voormalige Nederlandse Leger terstond opnieuw in krijgsgevangenschap worden teruggevoerd. (-) Wie aan de oproep van den Wehrmachtsbefehlshaber geen gevolg geeft (-), moet op de strengste maatregelen rekenen.Ē Deze zinnen vormen de kern van de bekendmaking (Bekanntmachung) van de Duitse territoriaal weermachtbevelhebber, General der Flieger Friedrich Christiansen, op donderdag 29 april 1943. Onder het Nederlandse volk veroorzaakt zij een ongekende beroering. Nog op dezelfde donderdag en de daarop volgende dagen klinkt door het gehele land van mond tot mond de oproep: ďSTAAKT! STAAKTĒ