Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Graf Erwin Rommel

Op de begraafplaats van Herrlingen ligt Erwin Rommel begraven, samen met zijn vrouw Lucie-Maria Rommel.

Erwin Rommel werd in 1891 geboren. Hij vocht tijdens de Eerste Wereldoorlog. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in West-Europa, leidde hij het 7e pantserdivisie die Frankrijk binnen viel. In 1941 werd hij opperbevelhebber van het Afrikakorps. Hier boekte hij de ene na de andere overwinningen en hij kreeg de bijnaam 'Woestijnvos'. Maar in juli 1942 keerden de kansen voor Rommel. Hij keerde enkele maanden voor de overgave van het Afrikakorps terug naar Duitsland waar hij bevelhebber werd van legergroep B en verantwoordelijk was voor de Atlantikwall. Tijdens Operatie Overlord, raakte Rommel bij een luchtaanval gewond. Op 20 juli 1944 vond een staatsgreep tegen Hitler plaats. Tijdens het verhoor van een van de samenzweerders viel de naam van Rommel. Doordat hij als medeplichtig werd gezien werd hem de keuze gesteld: zelfmoord plegen en een staatsbegrafenis krijgen of een showproces. Hij koos echter voor zelfmoord. De werkelijkheid rond de dood van Rommel werd achtergehouden. De Duitse staat gaf als oorzaak van het overlijden de verwondingen die hij opliep bij een luchtaanval in NormandiŽ.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

48.421043, 9.89709

Fotoverslag De dood van Rommel

jan2022

Fotoverslag De dood van Rommel

De kans dat prominente personen uit het Derde Rijk een straat naar zich vernoemd krijgen, is niet zo groot, tenzij iemand zich tegen de naziís verzet heeft. Van generaal-veldmaarschalk Erwin Rommel is echter nooit aangetoond dat hij in het verzet heeft gezeten of actief is geweest in de kringen van de aanslagplegers van 20 juli 1944 (de groep rond Von Stauffenberg). Wel is het zo dat veel van deze aanslagplegers in zijn omgeving vertoefden en diverse historici concluderen dat hij van tevoren wel degelijk op de hoogte was van de coup, mede omdat hij twee keer benaderd is door de coupeplegers. Meer informatie over Rommel is te lezen op deze website en (uitgebreider) op de Engelstalige Wikipedia.

Lees meer

Lees meer (1)