Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Oorlogsmonument Loenen aan de Vecht

Dit Oorlogsmonument herdenkt de inwoners van Loenen aan de Vecht die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog.

Het monument bevindt zich in Park Leeuwendijk aan de Molendijk in Loenen aan de Vecht. Het bestaat uit een bank in de vorm van een halve cirkel met muur (uitgevoerd in baksteen) met rechts een stenen zuil (uitgevoerd in baksteen) waarop in reliŽf te tekst 1940-1945 is aangebracht (doorlopend). Ter linkerzijde is een natuurstenen plaquette aangebracht.

Op deze plaats wordt jaarlijks op 4 mei de dodenherdenking in Loenen aan de Vecht gehouden. Deze plaquette heeft voorheen in de muur van het oude gemeentehuis aan de zijde van de Bredestraat ingemetseld gezeten. Daar werd toen jaarlijks de herdenking gehouden.

Door middel van de plaquette wordt specifiek matroos Wim Logger herdacht (1916-1942) uit Nieuwersluis die omkwam aan boord van H.M.S. Java (kruiser) in de slag in de Javazee op 27/28 februari 1942. De tekst op de plaquette:

Ter nagedachtenis aan W. Logger Matroos 2e kl. oud 26 jaar Voor het Vaderland ten onder gegaan Met Hr.Ms. Kruiser ,,Java" Op 27 febr. 1942 In den slag op de Javazee.

Het monument wordt sinds 2016 bij toerbeurt door een basisschool (totaal drie) geadopteerd. De scholen werken ook mee aan de herdenking.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Comitť 4 mei Loenen aan de Vecht
  • Foto's: Arjan Vrieze

Gerelateerde boeken

De Koninklijke Marine in de Tweede Wereldoorlog deel 1
Schepen van de Koninklijke Marine in W.O. II
Zij vochten op de zeven zeeŽn
Het marinebeleid in de Tweede Wereldoorlog
De Koninklijke Marine in de Tweede Wereldoorlog deel 3