TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Gemeentehuis Bedum

Het gedenkraam in het gemeentehuis van Bedum bestaat uit twee gebrandschilderde glas-in-loodramen. Bij de ramen is een plaquette aangebracht. Op de plaquette zijn in alfabetische volgorde de namen
van 46 oorlogsslachtoffers uit Bedum aangebracht.

Het gedenkraam brengt op symbolische wijze de ellende van de bezetting en de vreugde van de bevrijding in beeld. Op het linker venster wordt met de zwarte Duitse adelaar, die met opgeheven zwaard boven de geketende Nederlandse leeuw staat, uitdrukking gegeven aan de bezetting. Voor het gemeentehuis van Bedum staat een overvalwagen. Een gevangene wordt onder het oog van machteloze inwoners naar deze wagen gebracht.
Het rechter venster is het bevrijdingsraam. Een zegevierend, steigerend paard vertrapt het hakenkruis. De adelaar is overwonnen en ligt machteloos op de grond. Achter het paard is een tank te zien. Linksboven komt de bevrijdende Oranjezon op boven de toren van de N.H. kerk. Rechtsboven wordt met een nog brandend huis uitdrukking gegeven aan het leed dat de oorlog heeft voortgebracht.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)