TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Vries

De vrouw symboliseert enerzijds de verslagenheid en anderzijds het groeiende verzet. De verslagenheid wordt weergegeven door de afhangende rechterarm. Het groeiende verzet komt tot uitdrukking door de opgeheven en tot vuist gebalde linkerhand.

Op de zijkanten van de zuil zijn de namen ingebeiteld van 19 inwoners van de gemeente Vries die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen. De namen van de 19 slachtoffers zijn:

Willem-Jacob van Enk, Willem Fonk, Luite Gerrits, Albertus Hahn, Gepko Hahn, Hendrik Hayema, Harm Hessels, Harm Huzing, Jan Kampstra, Jan Kiers, Willem Klasen, Jannes Lubberts, Dirk Willem Molhuyzen, Hendrik Stavast, Pieter Stavast, Teunis Scheepstra, Hein Talens, Melle de Vries en Teunis van Wijk.

Tevens op het monument staan er 2 namen van slachtoffers van de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog: Lambert Hagting 12/01/49 overleden Oost Java en Anne Zoetebier 04/04/49 overleden Zuid Sumatra.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)