TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stoottroepenmuseum - Johan Willem Frisokazerne

Het Stoottroepenmuseum vertelt het verhaal van meer dan 75 jaar inzet, moed en strijdbaarheid. Het maakt bezoekers deelgenoot van de geschiedenis van de Stoottroepen of 'Stoters' zoals deze militairen van de Koninklijke Landmacht van oudsher ook worden genoemd met als thema "Van Verzet tot Rode Baret". In het museum is ook een stiltekamer waar de omgekomen Stoters worden herdacht. Aan de buitenzijde van het gebouw staan een 120 mm Mortier, een AMX-PRI en YPR 765 opgesteld.

Geschiedenis Stoottroepen:

De Stoottroepen zijn in 1944 ontstaan vanuit het verzet in Brabant en Limburg. Zij werden toen ingezet langs de rivieren Waal en Maas, en later tot diep in Duitsland.
Koningin Wilhelmina sprak in maart 1945 bij een parade in Tilburg de wens uit dat de Stoottroepen zouden blijven voortbestaan. Aan die wens werd voldaan.

Na de oorlog werden de Stoters allereerst ingezet in Nederlands-IndiŽ en later als inmiddels 41e Regiment Stoottroepen in Nieuw Guinea. In 1963 ging het na de instroom van pantservoertuigen verder als 41 Painfbat. Na afloop van de Koude Oorlog werd 41 Painfbat ontbonden en werd de traditie voortgezet als 13 Infanterie Luchtmobiel en onderdeel van de Luchtmobiele Brigade.

Sindsdien werden de Stoters ingezet op diverse missies naar voormalig JoegoslaviŽ, Afghanistan, Irak en Mali. In 2002 is de naam van Prins Bernhard verbonden aan het regiment en heet het regiment officieel Regiment Stoottroepen Prins Bernhard.

Het museum ligt op het kazerneterrein. Bezoekers moeten zich melden bij de poort en worden dan door een vrijwilliger van het Museum opgehaald.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jan de Jager
  • Foto's: Gerrit Hazenberg (1, 2), Jan de Jager (3, 4, 5, 6, 7, 8)
  • http://www.stoottroepers.nl/