TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Plaquette Josť Dewit Brugge

Deze plaquette werd opgericht ter nagedachtenis van Josť Dewit. Hij was in 1944 leerling van de Rijksmiddelbare Jongensschool in Brugge. In die tijd rekruteerde de Revolutionaire Volksjeugd vooral in deze school. De groepering had echter geen banden met het grotere Partizanenleger en was veeleer onvoorzichtig.

Een Duitsgezinde leerling verspreide in februari 1944 Duitse propaganda op de school. Hij zou ook een aantal boekentassen van leerlingen op inhoud onderzocht hebben. Hierop ontstond een vechtpartij waarop de leerling zich wende tot de SS. In maart arresteerden de Duitsers 17 leerlingen van de school samen met een leerkracht. Een van deze leerlingen was Josť Dewit.

Op 8 juni 1944, werd de leiding van de Revolutionaire Volksjeugd veroordeeld tot zware straffen terwijl de anderen werden gedeporteerd. Josť Dewit kwam zo samen met Roger Rau om het leven op 7 november 1944 door een ingestorte muur na een bombardement.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)