TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Antoine Treis

Het monument voor Antoine Treis is opgericht ter nagedachtenis aan de Franse sergeant die hier in de bevrijdingsweek om het leven kwam.

Op het monument staat de tekst:

HIER SNEUVELDE
VOOR ONS ALLER VRIJHEID
DE FRANSE PARACHUTIST
ANTOINE TREIS
8 APRIL 1945

In de nacht van 7 op 8 april 1945 landden in een groot gedeelte van Drenthe groepjes parachutisten van de Special Air Services (SAS). De meesten van hen waren van Franse afkomst. Deze para's hadden als doel het plegen van sabotageacties en het veroveren van enkele strategisch belangrijke objecten, maar vooral het stichten van verwarring onder de Duitse bezetter.

Het monument stond eerst aan de achterkant van het gebouw maar is rond 2010 op verzoek van de gemeente naar de voorkant gehaald zodat het beter zichtbaar is.

Het boek Operatie Amherst omschrijft het gevecht waarin Treis zijn leven verloor. Korporaal 1e klas Treis, een man met het wereldrecord snelspringen met de parachute op zijn naam, wordt omschreven als een echte vechtjas.

Na de landing van Treis en zijn collega’s nabij Orvelte, gaan zij in de vroege ochtend van zondag 8 april 1945 op weg naar de sluis van Orvelte, die door acht Duitsers bewaakt wordt. Een lichte nevel hangt boven het kanaal en de zandweg en mogelijk denken de Duitsers dat zij afgelost worden. In ieder geval reageren zij in eerste instantie niet bij het naderen van de Franse para’s, waardoor uiteindelijk een hevig gevecht op zeer korte afstand ontstaat. Aan beide zijden vallen hierbij gewonden, maar de Duitsers bij de sluis moeten zich gewonnen geven.

In een nabijgelegen boerderij bevonden zich 50 Duitsers, die versterking kregen vanuit het nabijgelegen Elp. Zoals in zoveel Amherst gevechten, vochten de Franse para’s zwaar in de minderheid. Zij zochten dekking via de westzijde van de Vlasfabriek. Toen er door de Duitsers even niet geschoten werd, wilde Treis een doorgang forceren. Direct nadat hij vanuit de dekking kwam volgde een korte droge vuurstoot, die Treis vermoedelijk niet meer gehoord heeft. Hij stort levenloos ter aarde.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Operatie Amherst