Madurodam Den Haag

George Maduro werd geboren in Willemstad, Curaçao, op 15 juli 1916.
Madurodam is naar hem genoemd, evenals het Maduroplein waar de ingang aan ligt. De ouders van George Maduro schonken het beginkapitaal voor de bouw van Madurodam als monument voor hun zoon, gestorven in Dachau op 08-02-1945.

George Maduro kwam voor het volgen van zijn studie rechten naar Leiden.
Hij werd op 21 november 1939 benoemd tot reserve-tweede luitenant bij de Cavalerie. Tijdens de meidagen van 1940 was hij in Den Haag gelegerd als reserveofficier bij de Huzaren. Onder zijn leiding werd de door de Duitsers bezette "Villa Leeuwenbergh", ook bekend als Villa Dorrepaal, bij Leidschendam veroverd, en werden Duitse parachutisten krijgsgevangen gemaakt.

Na de capitulatie van het Nederlandse leger werd George Maduro opgesloten. Hij kwam vrij, maar werd weer opgepakt en gevangen gezet in het Oranjehotel, Scheveningen. Na zijn vrijlating hadden de Duitsers het dragen van de Jodenster verplicht gesteld. George Maduro weigerde dit en ging bij het verzet. In 1943 wilde hij met Oncko Wttewaall van Stoetwegen via Spanje naar het Verenigd Koninkrijk ontsnappen. Hij werd verraden en gevangen gezet. Hij ondernam twee ontsnappingspogingen, maar beiden slaagden niet. Hij werd later overgebracht naar het concentratiekamp Dachau. Vlak voor de bevrijding van het kamp door Amerikaanse troepen, overleed hij op 28-jarige leeftijd aan vlektyfus op 08-02-1945. Hij werd begraven op de begraafplaats van het concentratiekamp.

Op 9 mei 1946 werd George Maduro postuum onderscheiden als Ridder 4e klasse der Militaire Willems-Orde, omdat hij zich tijdens de Meidagen had onderscheiden met de aanval op een Duitse stelling bij Villa Leeuwenbergh in Leidschendam. Hij is de enige Nederlander van Antilliaanse afkomst die deze onderscheiding heeft ontvangen.

Sinds 1993 is in Madurodam een schaalmodel van het uit 1895 daterende geboortehuis van Maduro op Curaçao te zien. Naast de maquette van het huis is een plaquette bevestigd, met de tekst "In hem eert Nederland zijn oorlogshelden uit de strijd 1940-1945".

In Madurodam is een monument voor George Maduro.

Voor de actuele bezoekersinformatie, moet u contact opnemen met het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Anneke Moerenhout
  • Foto's: Anneke Moerenhout

13dec

Verhalen Indisch en Moluks verzet Tweede Wereldoorlog in kaart gebracht

Een speciale website over het Indisch verzet tegen de Japanners in Indonesië is woensdagmiddag gelanceerd in Madurodam. Op de website zijn bijzondere verhalen te lezen van verzetstrijders die in de Tweede Wereldoorlog de invasie van de Japanners trotseerden. Ook luidt de website kaartvanindischverzet.nl het einde van 'Het jaar van het Verzet' in.

Lees meer

10apr

Haagse scholieren onder de indruk van verzetsverhalen op ‘Verhalendag’ in Madurodam

Over minder dan een maand vindt de Nationale Dodenherdenking weer plaats, maar hoe leg je een kind uit waarom het belangrijk is te blijven herdenken? In Madurodam​ beleefden 200 Haagse scholieren maandag de ‘Verhalenmiddag’, die het startsein gaf voor alle schoolprojecten in aanloop naar de Nationale Kinderherdenking van 4 mei.

Lees meer

Lees meer (1)