George Maduro werd geboren in Willemstad-CuraÁao, op 15 juli 1916.
Madurodam is naar hem genoemd, evenals het Maduroplein waar de ingang aan ligt. De ouders van George Maduro schonken het beginkapitaal voor de bouw van Madurodam als monument voor hun zoon, gestorven in Dachau op 09-02-1945.

George Maduro kwam voor het volgen van zijn studie rechten naar Leiden.
Hij werd op 21 november 1939 benoemd tot reserve-tweede luitenant bij de Cavalerie. Tijdens de meidagen van 1940 was hij in Den Haag gelegerd als reserveofficier bij de Huzaren. Onder zijn leiding werd de door de Duitsers bezette "Villa Leeuwenbergh" bij Leidschendam veroverd, en werden Duitse parachutisten krijgsgevangen gemaakt.

Na de capitulatie van het Nederlandse leger werd George Maduro als krijgsgevangene opgesloten. Hij wist te ontsnappen maar werd weer opgepakt en gevangen gezet in het Oranjehotel Scheveningen. Na zijn vrijlating hadden de Duitsers het dragen van de Jodenster verplicht gesteld. George Maduro weigerde dit en ging bij het verzet. In 1943 hielp hij geallieerde piloten via Spanje naar het Verenigd Koninkrijk te ontsnappen. Hij werd verraden en gevangen gezet. Hij wist te ontsnappen ging weer in het verzet, daar werd hij opgepakt door de Gestapo. Hij werd overgebracht naar het concentratiekamp Dachau. Vlak voor de bevrijding van het kamp door Amerikaanse troepen, overleed hij op 28-jarige leeftijd aan vlektyfus op 09-02-1945. Hij werd begraven op de begraafplaats van het concentratiekamp.

Op 9 mei 1946 werd George Maduro postuum onderscheiden als Ridder 4e klasse der Militaire Willems-Orde, omdat hij zich tijdens de Meidagen had onderscheiden met een persoonlijk geleide aanval op een Duitse stelling bij Villa Leeuwenbergh in Leidschendam. Hij is de enige Nederlander van Antilliaanse afkomst die deze onderscheiding heeft ontvangen.

In Madurodam is een klein monument voor George Maduro.

Voor de actuele bezoekersinformatie, moet u contact opnemen met het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Anneke Moerenhout
  • Foto's: Anneke Moerenhout

2jul

Madurodam in 65 jaar van oorlogsmonument naar miniatuurstad

Madurodam bestaat op 2 juli alweer 65 jaar. NU.nl blikt terug op hoogte- en dieptepunten van het mini-themapark dat het beste van Nederland in het klein laat zien.

Lees meer

20apr

Held George Maduro geŽerd met documentaire

NPO Zapp besteedt op zondagmiddag 30 april aandacht aan verzetsheld George Maduro. De documentaire Maduro: een gewone held vertelt over het leven van de CuraÁaose jongen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aansloot bij het studentenverzet.

Lees meer