Madurodam Den Haag

George Maduro werd geboren in Willemstad, Curaçao, op 15 juli 1916.
Madurodam is naar hem genoemd, evenals het Maduroplein waar de ingang aan ligt. De ouders van George Maduro schonken het beginkapitaal voor de bouw van Madurodam als monument voor hun zoon, gestorven in Dachau op 08-02-1945.

George Maduro kwam voor het volgen van zijn studie rechten naar Leiden.
Hij werd op 21 november 1939 benoemd tot reserve-tweede luitenant bij de Cavalerie. Tijdens de meidagen van 1940 was hij in Den Haag gelegerd als reserveofficier bij de Huzaren. Onder zijn leiding werd de door de Duitsers bezette "Villa Leeuwenbergh", ook bekend als Villa Dorrepaal, bij Leidschendam veroverd, en werden Duitse parachutisten krijgsgevangen gemaakt.

Na de capitulatie van het Nederlandse leger werd George Maduro opgesloten. Hij kwam vrij, maar werd weer opgepakt en gevangen gezet in het Oranjehotel, Scheveningen. Na zijn vrijlating hadden de Duitsers het dragen van de Jodenster verplicht gesteld. George Maduro weigerde dit en ging bij het verzet. In 1943 wilde hij met Oncko Wttewaall van Stoetwegen via Spanje naar het Verenigd Koninkrijk ontsnappen. Hij werd verraden en gevangen gezet. Hij ondernam twee ontsnappingspogingen, maar beiden slaagden niet. Hij werd later overgebracht naar het concentratiekamp Dachau. Vlak voor de bevrijding van het kamp door Amerikaanse troepen, overleed hij op 28-jarige leeftijd aan vlektyfus op 08-02-1945. Hij werd begraven op de begraafplaats van het concentratiekamp.

Op 9 mei 1946 werd George Maduro postuum onderscheiden als Ridder 4e klasse der Militaire Willems-Orde, omdat hij zich tijdens de Meidagen had onderscheiden met de aanval op een Duitse stelling bij Villa Leeuwenbergh in Leidschendam. Hij is de enige Nederlander van Antilliaanse afkomst die deze onderscheiding heeft ontvangen.

Sinds 1993 is in Madurodam een schaalmodel van het uit 1895 daterende geboortehuis van Maduro op Curaçao te zien. Naast de maquette van het huis is een plaquette bevestigd, met de tekst "In hem eert Nederland zijn oorlogshelden uit de strijd 1940-1945".

In Madurodam is een monument voor George Maduro.

Voor de actuele bezoekersinformatie, moet u contact opnemen met het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Samuel de Korte
  • Foto's: Cqui

9apr

Minne (11) vertelt het oorlogsverhaal van haar overgrootmoeder: ‘Ze werd met een nummer aangesproken

Tijdens de ‘verhalendag’ in Madurodam, de aftrap van een reeks projecten in aanloop naar de jaarlijkse kinderherdenking van de Tweede Wereldoorlog, vertellen jong en oud persoonlijke oorlogsverhalen.

Lees meer

4apr

300 basisscholieren in gesprek met overlevenden WOII in Madurodam

Hoe leg je aan een kind uit waarom er nooit meer oorlog mag zijn en waarom het belangrijk is om te blijven herdenken? Op 9 april delen 6 overlevenden uit WOII en 6 veteranen hun verhaal over vrijheid met 300 basisscholieren uit Nederland. Minne (11 jaar) trapt in het bijzijn van Minister van Basis- en Voortgezet Onderwijs Arie Slob deze bijzondere ochtend af, door het verhaal van haar overgrootmoeder te vertellen. De Verhalendag is het startsein van verschillende projecten voor kinderen in aanloop naar de Nationale Kinderherdenking 4 mei in Madurodam. Dit meldt Madurodam.

Lees meer

Lees meer (1)