Monument Walraven van Hall Amsterdam

Walraven van Hall, ook wel "de bankier van het verzet" genoemd, was ťťn van de grootste Nederlandse verzetstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij wist door inventiviteit, spitsvondigheid en hulp van anderen een financiŽle constructie te vervaardigen, waarmee hij een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse illegaliteit. Het door hem opgerichte Nationaal Steunfonds (NSF) hield zich tijdens de oorlog bezig met de financiŽle verzorging van duizenden personen die werden getroffen door de Duitse bezetting, ook ondersteunde het fonds talrijke andere verzetsactiviteiten.

Walraven van Hall werd door de Duitsers gearresteerd en op 12 februari 1945 geŽxecuteerd. Op 3 september 2010 werd er ter ere van hem op het Amsterdamse Frederiksplein een monument onthuld. Het is gelegen naast de Nederlandse Centrale Bank, de plaats waar Van Hall ten bate van het verzet de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis organiseerde. Het monument is een gevallen boom van brons. Het symboliseert Walraven van Hall als "gevallen reus". De kunstenaar is de Spanjaard Fernando SŠnchez Castillo.

Tekst op het Monument:

WALRAVEN VAN HALL

BANKIER VAN HET VERZET

1906 - 1945

WWW.WALRAVENVANHALL.NL

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Een kleine geschiedenis van Amsterdam

7okt

Vijf Gouden Kalveren voor Bankier van het Verzet

Bankier van Het Verzet heeft vrijdagavond vijf Gouden Kalveren gewonnen: voor beste film, beste acteur (Jacob Derwig), beste vrouwelijke bijrol en beste production design. Ook kregen ze de Gouden Kalf van het publiek.

Lees meer

9mrt

ĎBankier van het verzetí is een ouderwetse oorlogsfilm over Ďvergetení verzetsheld

Oorlogsdrama: Latere generaties kennen zijn naam vaak niet meer, maar de welgestelde bankier Walraven van Hall (ĎWallyí) was een van de belangrijkste leiders van het verzet in WOII. Nu is er eindelijk een film over hem gemaakt.

Lees meer