Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Kindertransporten Hoek van Holland

Sinds de Kristalnacht in november 1938 vond er een ware jacht op de Joden plaats. Ook vele Joodse kinderen werden niet ontzien en werden gepest en op transport gesteld. Onderhandelingen tussen de Nazi's en de Engelsen hebben er toe geleid dat ruim 10.000 Joodse kinderen mochten vertrekken naar Engeland en werden opgenomen als vluchtelingen. Deze zogenaamde Kindertransporten vonden plaats vanuit verschillende plaatsen, het eerste uit Berlijn en verder uit Wenen, Praag en later ook uit Gdansk in Polen. Per trein werden zij vervoerd naar Hoek van Holland waar een boot klaar lag voor de overtocht naar Harwich. Als herinnering aan deze transporten heeft beeldend kunstenaar Frank Meisler enkele beelden gemaakt. Frank Meisler maakte zelf als kind een van deze transporten mee.
Er staan beelden in Gdansk (The Departure), Berlijn (Trains to Life, Trains to Death), Liverpool (The Arrival), Hoek van Holland (Channel crossing to life).

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bert Deelman
  • Foto's: Bert Deelman

51.978973, 4.118983

Wilhelm Hohn wil monument voor vergeten kindertransporten op de grens

jun2020

Wilhelm Hohn wil monument voor vergeten kindertransporten op de grens

Zoín 10.000 joodse kinderen wisten vlak voor de oorlog op het laatste moment nog uit nazi-Duitsland te vluchten. Een groot deel van deze kindertransporten liep via Bad Bentheim. Tijd voor een monument, vindt Wilhelm Hohn uit Gildehaus.

Lees meer

Hoek van Holland herdenkt kindertransporten Tweede Wereldoorlog

dec2018

Hoek van Holland herdenkt kindertransporten Tweede Wereldoorlog

Bij het monument aan de Koningin Emmaboulevard in Hoek van Holland hebben zo'n vijftig mensen zondagmiddag de kindertransporten van vlak voor de Tweede Wereldoorlog herdacht. Bij de herdenking werden gedichten voorgelezen en bloemen gelegd.

Lees meer