TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Bombardement 4 Maart 1943

Op 4 maart 1943, om 10:33, werd Brielle per ongeluk gebombardeerd door een Amerikaanse bommenwerper. Hierbij werden onder andere twee scholen getroffen. Bij het bombardement werden 21 kinderen en 1 volwassene gedood en raakten er vele gewond. Het monument staat op de plaats waar de meeste slachtoffers vielen.

Verdere informatie biedt het inzicht dat het een B-17 was die de bommen loosde boven Brielle. Het squadron waarin deze zich bevond was op weg naar Hamm (Duitsland) om daar een bombardement uit te voeren toen men slecht weer opmerkte. Men wilde terugkeren maar toen werden zij echter onderschept door Duitse jachtvliegtuigen en de B-17 werd hierbij geraakt aan de derde motor. De piloot probeerde Engeland nog te bereiken, en om dat veilig te kunnen doen zijn er bommen geloosd. Helaas zijn er vijf hiervan toen dus op Brielle terecht gekomen. Het vliegtuig is toen 10 km ten westen van Hoek van Holland in de Noordzee gestort. De bombardier is aangespoeld en begraven, de rest van de bemanning is officieel vermist (MIA), maar hoogstwaarschijnlijk overleden (KIA).

De crew bestond uit:
Capt. William E. Friend - pilot
1LT Aaron E. Cuddeback - co-pilot
2LT George W. Fredrick - bombardier
2 LT George W. Owens - navigator
T/Sgt. Mahlon E. Snover - radio op
T/Sgt. William E. Cherry - engineer
T/Sgt. Ernest P. Garland - tail gunner
S/Sgt. Gilbert G. Shoemaker - gunnner
Sgt. Stanley P. Guiou - gunner

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)