TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Biber Bunker

Verscholen in de duinen van Oostvoorne bevindt zich in de omgeving van het Agatha huis een overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog. Het is de Biberbunker, een enorme betonnen kolos bestaande uit 3 meter dikke muren. De bunker is uniek in Nederland, alleen al vanwege het feit dat het de enig begaanbare bunker van deze soort is. Gelijksoortige bunkers in Terschelling en op Zandvoort zijn zoals vele andere bunkers onder het zand verdwenen

De Biber bunker is vanwege zijn bijzondere karakter in de Tweede Wereldoorlog, maar ook vanwege zijn latere functie, een bouwwerk dat zeker gezien moet worden. Het verhaal van deze bunker mag u zeker niet missen. De Biber bunker is gebouwd als radarcommandopost voor de Duitse luchtmacht ("Luftwaffe"). Van hieruit werden acties ondernomen om geallieerde bommenwerpers, op weg naar Duitsland, te onderscheppen. Na de oorlog is de bunker nog functioneel geweest als commandopost van de burgerbescherming.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Rob Korteland & Historische Vereniging Westelijk Voorne
  • Foto's: Rob Korteland