Prinses Irene Brigade Viaduct Waalre

Het Prinses Irene Brigade viaduct is ter herinnering aan de gevallenen van de Prinses Irene Brigade in de Tweede Wereldoorlog. Het viaduct ligt over de weg die de Prinses Irene Brigade volgde in de nacht van 20 op 21 september 1944 vanuit Bergeijk naar Eindhoven.

Duitse blokkade bij Aalst
Op 18 september, om 05:30 uur in de ochtend, vertrok de Household Cavalry vanuit Valkenswaard richting Aalst en Eindhoven. Lieutenant David Tabor reed met zijn No. 3 Troop voorop. Nog voor ze Aalst hebben bereikt zien ze drie SturmgeschŁtze van het Schwere Heeres Panzerjšger-Abteilung 559. De verkenningseenheden staakte de opmars en vroegen om bijstand van de tanks van de Irish Guards. Het Duitse antitankgeschut zag echter als eerste de oprukkende infanterie en trok zich daarop terug richting Eindhoven, met de Household Cavalry in achtervolging. Even verderop, op het kruispunt Valkenswaardseweg (N69)/Koningin Julianalaan werd weer een van de SturmgeschŁtze gezien, wederom werden de Irish Guards er op afgestuurd. Na een vijftal schoten van de Sherman Firefly van Lance-Sergeant Bertie Cowan bleek er weinig beweging in het voertuig te zitten. Het bleek al verlaten te zijn door de Duitse bemanning omdat een van de rupsbanden van de Stug III was gebroken. Even ten noorden van Aalst werden de verkenningseenheden weer opgehouden door weer een van de SturmgeschŁtze, na een kort vuurgevecht trok ook die zich terug.

Wederom ging de opmars verder, maar ter hoogte van de brug over de Tongelreep stuitte de Britten op verdedigend vuur van een tweetal 88mm en vier 2cm kanonnen van de Flak-Abteilung 654. Deze kanonnen stonden opgesteld rond de Eikenburg, ongeveer waar nu het Prinses Irene Brigade Viaduct is, waar de A2 de N69 kruist. De Duitse troepen stonden hier onder commando van Kampfgruppe KŲppel en hadden als doel om de opmars naar Eindhoven te blokkeren.

Ondertussen waren andere eenheden van de Household Cavalry alternatieve routes naar Eindhoven aan het zoeken. De eenheid naar het oosten liep al snel vast op de Tongelreep. No. 5 Troop, onder commando van Lieutenant Michael Palmer, wist via een omweg het noorden van Eindhoven te bereiken en daar rond half ťťn de Amerikaanse parachutisten te vinden.

Eindhoven was ondertussen om 15:30 uur door de parachutisten ingenomen. De Duitsers op de stellingen rond de Eikenburg besloten hierop om terug te trekken. Het zou tot 17:00 uur duren voordat de voorhoede van de Household Cavalry de opgeblazen brug bij Son wist te bereiken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Operation Market-Garden