TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

For Freedom Museum

De Zwinregio, de directe omgeving van het museum heeft in de Tweede Wereldoorlog bewogen tijden beleefd. Vooral in 1944 wordt er hard gevochten.

De Duitse 7.Armee wordt bij Falaise (NormandiŽ) op 23 augustus 1944 verslagen. De Geallieerden breken na een harde strijd uit en de race naar het Noorden begint. Hierbij wordt het Duitse leger voor de geallieerden uitgeduwd. Op 3 september wordt Brussel bevrijdt en op 4 september worden Britse troepen met veel gejuich door de inwoners van Antwerpen binnen gehaald. De vitale haven van Antwerpen is in Geallieerde handen maar niet bruikbaar. Omdat Walcheren, Zuid-Beveland en Zeeuws Vlaanderen nog steeds in handen zijn van Duitsland is er geen Geallieerd scheepsverkeer mogelijk op de Westerschelde. Hiervoor zijn drie operaties nodig om de drie Nederlandse gebieden in handen te krijgen. De operaties zijn Operatie Vitality voor Zuid Bevelend, Operatie Infatuate voor Walcheren en de Operatie switchback voor Zeeuws Vlaanderen. De Operatie Switchback start op 6 oktober 1944 en wordt uitgevoerd door de Canadian 3th Infantry Division. Zeeuws Vlaanderen is door Hitler uitgeroepen tot "Schelde Festung SŁd", wat inhoudt dat er tot de laatste man moet worden standgehouden. Die taak ligt bij de 64. Infanterie Division o.l.v. General Knutt Eberding. De Canadezen noemen het "The Bresken Pocket". Er volgt bijna een maand van verbitterde gevechten in West Zeeuws Vlaanderen en de gemeenten ten noorden van het Leopoldkanaal. Op 3 november 1944 is de Operatie Switchback voltooid. De strijd om de Westerschelde is bij velen minder bekend. Het For Freedom Museum geeft hier een uitgebreide aandacht aan. Vooral wordt de strijd in de nabije Zwinregio goed belicht. De conservator van het museum is Freddy Jones, zijn compagnon, en tevens zijn broer, is Danny Jones. Beiden zijn de kinderen van een meisje uit Duinbergen (Knokke-Heist) en een Britse soldaat die op 10 juni 1944 op de stranden in NormandiŽ is geland. De uitgebreide collectie uniformen en wapens zijn het eigendom van Freddy.

Ondanks dat er veel aandacht is voor de laatste fase van de oorlog wordt ook aan de bezettingsperiode vanaf 1940 aandacht besteed. Veel dioramaís geven een duidelijk beeld van deze periode. Bij binnenkomst klinken er Duitse marsliederen om de bezettingsperiode te benadrukken. De uitleg bij de verschillende Dioramaís en vitrines is gedetailleerd. Bij binnenkomst kan men vragen om een uitgebreidere beschrijving van de verschillende vitrines. In veel gevallen worden er persoonlijke verhalen van verschillende militairen aangehaald, Zowel Duits als Geallieerd.

Ook plaatselijke gebeurtenissen zijn schitterend uitgebeeld. Als voorbeeld het diorama over de paardenstal van de boerderij "de Stelle" waar zes jonge Duitse militairen zich overgeven aan Canadezen. Verder worden de luchtgevechten boven de streek niet vergeten en is er een vitrine ingericht voor het maritieme gedeelte. Je wordt door verschillende gebouwen geleid. Maar bij het opentrekken van ťťn deur, let op. De geluiden van een gevecht komen je tegemoet. Dit hoort bij een prachtig diorama wat zich afspeelt bij het Zeeuws Vlaamse dorp Het Retranchement.

Als laatste gedeelte komt men terecht in drie loodsen. In eťn loods is een tentoonstelling van opgegraven vliegtuigwrakken van de Belgian Aviation History Association (BAHAAT) en in twee loodsen staan voertuigen die het eigendom zijn van Patrick Tierssoone.

Als laatste kan men nog genieten van een heerlijk Belgisch biertje of koffie in het kleine restaurant om alles nog even op je te laten inkomen. Er is daar ook de mogelijkheid om een souvenir te kopen in het kleine museumwinkeltje.

Het museum is door de conservatoren en vrijwilligers met veel liefde is opgezet en wordt goed onderhouden. De directe omgeving is rustig en dat straalt ook uit naar het museum.
Onder andere zijn de onderscheidingen van Corporal Norman Eugene Tuttle te vinden in het museum.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Andrť Nagtegaal
  • Foto's: Arjan Vrieze

51.312837, 3.252736

Vissers waren helden van de Noordzee in de Tweede Wereldoorlog

sep2019

Vissers waren helden van de Noordzee in de Tweede Wereldoorlog

Helden van de Noordzee. Dat is de titel van een tentoonstelling in het For Freedom Museum in Ramskapelle, net over de grens in BelgiŽ. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen meer dan 200 vissers om toen hun schepen op een zeemijn liepen. Drie vissers kwamen uit Zeeland.

Lees meer

Fotoverslag For Freedom Museum

dec2013

Fotoverslag For Freedom Museum

Een regenachtige dag in de (kerst)vakantie is nooit een probleem. Er zijn musea genoeg om te bezoeken. STIWOT medewerker Arjan Vrieze ging op 24 december 2013 opnieuw naar het For Freedom Museum in Knokke-Heist maakte de volgende fotoreportage. De inrichting van het museum is gedaan door Pierre Verbreyt, die ook verantwoordelijk is voor het ontwerp van het Dead Man's Corner Museum in NormandiŽ. Het museum vertelt onder andere het verhaal van de Slag om de Schelde en is in 2009 uitgebreid met de collectie van het Broken Wings Museum.

Lees meer

Lees meer (1)