TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Drachten

Het monument in het Van Haersmapark te Drachten (gemeente Smallingerland) bestaat uit drie oorlogsmonumenten: Een algemene, een joodse en een zigeunermonument.

Het algemene oorlogsmonument is opgericht ter nagedachtenis aan 17 medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

- Geert Jan Blauw
- Johannes Bartholomeus Tichelaar
- Gerhardus Wagenaar
- Johannes Martinus Boleij

De vier mannen waren werkzaam op het kantoor van de Belastinginspectie in Drachten, dat tijdens de bezetting een haard van illegale activiteiten was. Eťn van de medewerkers, Marten Meijer, had een relatie met het Groningse meisje Gepkelientje Folgerts. Dat zij ook betrekkingen onderhield met de Sicherheitsdienst, vermoedde niemand. Op de morgen van 26 mei 1944 kwam het meisje vragen of haar vriend ook aanwezig was. Toen zijn collega's dit bevestigden, kwamen SD-ers en Landwachters binnenstormden. De PTT-medewerker Erich werd ter plaatse doodgeschoten. Zes leden van de inspectie werden naar Duitsland gestuurd. Het waren Gerben Kraak, Sierd Zwart, Meijer, Geert Jan Blauw, Boleij en de Leeuwarder onderduiker Johannes Tichelaar. De drie laatstgenoemden kwamen niet uit het concentratiekamp terug.

- Pieter Blom
- Hendrik Eenkhooren
- Johannes Joseph Erich
- Dirk de Vries
- Reimer Feitsma
- Taeke Sije Halma
- Petrus Antonius Bernardus Keverkamp
- Bauke Lijklema
- Jan Visser
- Tjalling Wagenaar
- Jouke Louw Wiersma
- Ate Bruinsma

Joodse monument
Het Joods monument is opgericht ter nagedachtenis aan veertien joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de concentratiekampen Auschwitz en Sobibor om het leven zijn gekomen.

De namen van de veertien slachtoffers zijn:

Betje Benninga
Rozette Benninga
Dina van Leer
Mozes van Leer
Vrougje van Leer
Veronica Esje van Leer-Zwarts
Hinderika Mozes
David Julius Turksma
Dora Jacoba Turksma
Jacob Turksma
Mozes Turksma
Simon Turksma
Anna Zilverberg
Saartje Zilverberg.

Het Zigeunermonument
Het Zigeunermonument is opgericht ter nagedachtenis aan alle Sinti en Roma die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht. Het monument herinnert in het bijzonder aan de zeven gezinsleden van de familie Mirosch die in 1944 in het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau zijn omgekomen.

Vanaf 1941 moesten zigeuners van de Duitse bezetter verplicht op een vaste standplaats staan. De zigeunerfamilie Mirosch stond op een standplaats aan de Passchier Bollemanweg in Drachten. Op 16 mei 1944 werden vader en moeder Mirosch en hun drie dochters, stiefdochter en kleindochter opgepakt. Via het doorgangskamp Westerbork werden zij op transport gesteld naar het Poolse vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, waar zij om het leven kwamen. Zoon Mirosch bleef met zijn drie broers achter in Drachten. Zij hebben de oorlog overleefd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Auschwitz
Belzec, Sobibor, Treblinka
De vernietiging van de Europese Joden
Hitlers Holocaust
De negentien treinen naar Sobibor