TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Crash Wellington Z1392

Deze gedenksteen herdenkt vier slachtoffers, allen bemanningsleden van de Vickers Wellington, type IV, serienummer Z1392, code SM-O van het Poolse 305 squadron. Dit toestel stortte neer nabij Oostermeer op 3 februari 1943 te 21:37 uur.

Het toestel werd door een Duitse nachtjager met meerdere salvo’s beschoten, wat door inwoners van de gemeente Tietjerkstradeel en Achtkarspelen werd opgemerkt. Hierdoor waren er getuigen van de beschietingen en het in brand vliegen van het toestel. Een van hen omschrijft dat het toestel als een weggeworpen fakkel over Drogeham zeilde, om vervolgens te pletter te slaan in een weiland aan de Boskwei (Bosweg), ten oosten van het Bergummermeer.

Vier bemanningsleden stierven ten gevolge van de crash. Zij zijn gezamenlijk begraven op de begraafplaats aan de Torenlaan en later herbegraven op de Poolse begraafplaats in Breda;
- Henryk Leon Gzell
- Alfons Kowalski
- Bernard Kozlowski
- Edward Lesisz

Alleen de captain van het toestel, Sgt. Mieczyslaw Seredyn, overleefde. Hij sprong laat en landde met zijn parachute vlakbij het neergestorte toestel. Bij de familie Nicolai aan de Boskwei werd hij door een arts behandeld en later gevangen genomen door de bezetter.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Gerrit Hazenberg & Anton van Veen
  • Foto's: Arjan Vrieze (1, 2), Gerrit Hazenberg (3, 4)
  • Wespennest Leeuwarden, deel 2 Ab A Jansen

53.185243, 6.070516