Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Nederlands Oorlogsgraf H Martinuskerkhof Vijlen

Op het kerkhof in Vijlen ligt het graf van Jos Saive.

Saive werd doodgeschoten door leden van Unternehmen Werwolf, een nationaalsocialistische organisatie die door Himmler in 1944 was opgericht om achter de vijandelijke linies aanslagen te plegen. Eťn van die aanslagen was op de burgemeester van Aken, Franz Oppenhoff, die door de geallieerden was aangesteld.

De geplande moordaanslag op Oppenhoff kreeg de naam Unternehmen Karneval. Op 20 maart steeg vanaf Duits grondgebied een op de Amerikanen buitgemaakte B-17 bommenwerper op. Die dag stond de jonge Jeu Saive op wacht bij de grenspost Wolfhaag bij Vaals. Tijdens zijn controleronde tussen 5 en 6 uur zou hij zijn vriendin Tiny ontmoeten. Juist toen hij met haar stond te praten, zag Jeu een aantal Duitsers lopen. Hij vroeg zijn vriendin om hulp te halen en ging zelf achter de Duitsers aan. Er volgde een schotenwisseling, waarbij Jeu werd getroffen in zijn knie, lies en rechterkant van de borst. Enkele uren later stierf Jeu Saive in het grenskantoor aan zijn verwondingen.

Jos Saive werd op zaterdag 24 maart (de rouwadvertentie zegt zaterdag 25 maart) begraven met militaire eer op het katholieke kerkhof in Vijlen. In de weken daarna werd de hoogmis in de parochiekerk van Vijlen meerdere malen opgedragen voor de zielerust van Jos Saive. Verschillende groepen bestelden de hoogmis voor Saive, zoals de jeugd van Berg en Melleschet, studievrienden, de Luchtbescherming en de "Wachtvrienden". In het graf zijn later zijn beide ouders bijgezet. Het oorspronkelijke grafmonument is vervangen door een moderne granieten grafsteen. Een klein granieten tekstplaat op het oorspronkelijke hardstenen voetstuk vermeldt zijn naam: ĎJ. Saive * 23-4-1924 Ü 20-3-1945í.

Op de plek waar Jos Saive werd neergeschoten staat een monument dat door buurtbewoners wordt onderhouden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)