TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Stolpersteine Sophienstraße 6

eze kleine koperen gedenkplaten (Stolpersteine ​​of struikelstenen) herdenken:
* Jakob Bergoffen, geboren 1892, vluchtte naar Praag 1938, 1939 Frankrijk, gedeporteerd 1942 Auschwitz, vermoord 31 augustus 1942.
* Felli Bergoffen geboren Singer, geboren 1893, vluchtte naar Praag 1938, 1939 Frankrijk, gedeporteerd 1942, vermoord in Auschwitz.

Jakob Bergoffen trouwde met Felli Singer, en ze kregen 2 zonen, Max (1921) en Leo (1922). Het gezin woonde in een ruim appartement op de binnenplaats VIII / trap H van het gebouwencomplex Hackescher Hof in de Rosenthaler Str. 40/41. Jakob en Felli runden samen een bekende verfwinkel in Oraienburger Strasse 12. Na 1933, toen klanten de winkel boycotten, liep het bedrijf terug en werden ze gedwongen om het te verkopen - tegen een sterk gereduceerde prijs, zoals gebruikelijk was. Met toenemende pesterijen en aanrandingen besloten ze Duitsland te verlaten. Ze gingen in 1938 naar Praag, waarna de ouders en Leo het jaar daarop naar Frankrijk kwamen. Max bleef en ging toen met andere vluchtelingen naar Engeland. Daar sloot hij zich aan bij de luchtmacht. Na de oorlog emigreerde hij naar de VS.

Jakob, Felli en Leo verbleven een aantal jaren veilig in Angers, Loire, Frankrijk, totdat ze werden gearresteerd en van kamp Drancy naar het werkkamp Auschwitz werden gedeporteerd - eerst Jakob en Felli in juli 1942 met 800 anderen, en vervolgens Leo in september. Jakob werd in augustus vermoord; de datum van Felli's dood is niet bekend. Leo werkte namens de nazi's, overleefde tot de bevrijding en keerde terug naar Frankrijk, waar hij tot zijn negentigjare leefde.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vermoord zijn door de Nationaal-Socialisten. In de kleine, messing plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)