TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Ebertplatz 15

Deze kleine koperen gedenkplaten (Stolpersteine ​​of struikelstenen) herdenken:
* Dr. Arthur Heidenheim, geboren 1888, vluchtte naar Nederland, gedeporteerd, vermoord in Auschwitz.
* Betty Heidenheim née Berg, geboren 1892, vluchtte naar Nederland, gedeporteerd, vermoord in Auschwitz.

Arthur Heidenheim was advocaat in Keulen sinds 1919. Op 31 maart 1933, de dag voor de nationale boycot van joodse bedrijven, werden hij en andere advocaten gearresteerd, op een vuilniswagen geladen en langzaam door de stad gereden. Arthur en zijn vrouw Betty Berg vluchtten in april 1937 naar Nederland. In mei 1940 vielen de Duitsers Nederland binnen. Arthur en Betty gaven wat voorraden aan hun 18-jarige zoon Dieter, die naar de kust van de Noordzee fietste en zich bij een aantal anderen voegde in een kleine vissersboot. Ze werden 6 dagen later opgepikt door een Britse torpedobootjager. Ze kwamen terecht in Canada, waar Dieter tot zijn dood op 92-jarige leeftijd woonde.

Arthur en Betty bleven en doken wellicht onder. Ze hadden in april 1942 een adres in Nieuwer Amstel / Amstelveen. Bijna 2 jaar later, op 25 februari 1944, werden ze met een passagierstrein met ongeveer 800 anderen vanuit het doorgangskamp Westerbork op transport gesteld en kwamen de volgende dag in Theresienstadt aan. Vervolgens werden ze op 18 mei 1944 met ongeveer 2500 anderen naar Auschwitz gedeporteerd. Arthur en Betty Heidenheim behoorden niet tot de 301 bekende overlevenden.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, messing plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Voor meer informatie en foto's kunt u Stolpersteine in Köln bezoeken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)